Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Třes rukou

Mozek a nervy Tomáš 9.3.2019

Dobrý den, chtěl bych se zeptat už asi 9 let se mi klepou ruce, např u jídla, nebo při držení mobilu v jedné poloze, když ohnu prsty také se mi třesou, zhoršuje se při stresu, po. Alkoholu mizí ale druhý den je to o to horší, když mám ruce volné v klíně tak nic, jiné příznaky nemám, u neurologa jsem byl, vzal mi krev a poslal na EEG vše v pořádku, že na mě nic nevidí,je mi 29 let, bojím se parkinsona, děkuji za odpověď a Váš názor

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, chápu, že máte obavy z vážné nemoci, jste mladý. Třes může mít více příčin. Např. metabolické poruchy, neurologická onemocnění, následek stresu, únavy, esenciální třes (projevuje se třesem rukou a má zřejmě genetický podklad, ačkoliv přesná příčina není známa; léčba je svízelná...). Podle popisu bude třes zhoršovat psychika (zhoršení pří stresu, zlepšení po alkoholu).
Přesnou diagnostiku třesu (a tím i léčbu) by měl řídit neurolog. Je určitě dobře, že jste ho navštívil. Při vyšetření se jistě povedlo některé nemoci vyloučit (z krve, EEG).
Ze svého pohledu praktického lékaře bych doporučila nekonzumovat alkohol. Mít dostatek odpočinku, spánku, jíst "zdravě" (ovoce, zelenina, dostatek tekutin), můžete užívat vitamíny skupiny B a hořčík. Pokud to lze, vyhýbejte se stresu. Je i otázkou, zda by mohla pomoci např. malá dávka antidepresiva (působí i proti úzkosti) - ale nevím, zda by toto bylo pro Vás vhodné (nemám dostatek informací k tomu, abych to mohla zhodnotit). Na esenciální třes se někdy používá Rivotril, ale je u něj velké riziko závislosti, takže toto bych nedoporučila. Situace je obtížná.
Jelikož nejsem neurolog, předám dále Váš dotaz i jemu, aby Vaše potíže také zhodnotil a napsal Vám, jak máte dále postupovat. Odpověď od našeho specialisty očekávejte v nejbližším možném termínu (prosím o strpení, může to být i za nějaký den). Přeji, aby vše dobře dopadlo a nejednalo se o vážnou chorobu (i když třes v takto mladém věku je velmi nepříjemný). S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Tomáši, pokuste se ještě jednou doplnit si vyšetření u neurologa, zda by nebylo třeba udělat ještě vyšetření nervů a svalů na EMG či zobrazovací vyšetření mozku, nicméně je možné, že Vaše obtíže mohou souviset s psychikou, nervovým přetížením, stresem a také s příjmem alkoholu. Bylo by vhodné celkové vyšetření praktickým lékařem včetně vyšetření jater, hormonů štítné žlázy. Pokud vyšetření praktickým lékařem ani neurologem nepřinese odpovědi, pak je jistě dobré uvažovat o psychologickém vyšetření, když se Vaše potíže zhoršují při stresu a mírní po alkoholu. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Třes rukou a hlavy
Dobrý den jsem skoro 2roky po CMP a asi před rokem...
Třes
Dobrý den chtěl bych se zeptat je mi 20 let a ruce...
Třes rukou
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující dotaz:...
Třes
Dobry den, mam takovy problem. Kdyz treba sedim tak...
Třes ruky
Dobrý den, mám takový problém trvá to asi tři dny když...
Třes rukou
Dobrý den Je mi 17 let a docela dost se mi klepou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Třes rukou

Dobrý den , je mi 33 let a mám problém s třesem rukou.Normálně třes nemám ,...

Třes rukou

dobry den muj problem trva uz nekolik let.Nevím jestli to je psychykou nebo...

Třes rukou

Dobrý den je mi 19 a trápí mě třes rukou ale velice mírný poslední dobou se...

Třes rukou

Dobrý den, je mi 19 let a v poslední době pozoruji nepříjemný třes obou rukou....

Třes rukou

Dobrý den.Můj manžel 61 roků,má třas v rukou už několik let.Zhoršuje se mu to...

Třes rukou

Dobrý den pane doktore, Mám problém s třesem rukou. Je mi 17 let a mám dysgrafii....

Třes rukou

Dobrý den, stále více se mi zhoršuje třes rukou, potíže jsou zejména při psaní....

Třes rukou

Dobrý den od mala trpím třesem rukou, hlavně ráno je to nejvíce viditelné. Mám...

Třes rukou

manžel a jeho sourozenci trpí třesem rukou,který zdědili po matce,sestra manžela...

Třes rukou

mám problém všímám si že při kouření se mi třese ruka když mám v ruce zapálenou...

Třes rukou

Dobrý den, chci se zeptat, delší dobu mě trápí třes rukou v situaci, kdy mám...

Třes rukou

Dobrý den, již delší dobu pozoruji třes rukou, zejména konečků prstů. V běžném...

Třes rukou

Dobrý den. Je mi 15 let a mám třes v rukou. Trvá to již několik let. Lidé mi...

Třes rukou

Dobrý den, je mi 18 let. A prošla jsem si dost velkými stresy od 5 let cca až...

Třes rukou


Třes rukou

Dobrý den, mám dotaz mohu mít parkinson nebo rs když se mi při jídle klepou...

Třes rukou

dobry den posledni dobou se mi začaly třást ruce Mužete mi poradit kam se obrátit...

Třes rukou

Dobrý den, je mi 17 let a začala jsem u sebe pozorovat třes rukou. Někdy je...

Třes rukou

Dobrý den, je mi 17 let a vždy když se vzbudím, tak mi hrozně buší srdce a mám...

Třes rukou

Dobrý den. Je mi 17 let. Na konci března, tedy před čtyřmi měsíci, jsem byla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Panna a tampóny

Dobrý den, před časem jsem u Vás v poradně položila dotaz ohledně používání...

Menisky

Prosím o vysvětlení zda může dojít k úplnému zahojení a srůstu menisku. Drobná...

Nádor slinivky a DM

Dobry den, obracim se na Vas s dotazem ohledne rakoviny slinivky brisni....

Zalehlé ucho od rýmy.

Dobrý den, chtěla bych se vám optat o nejakou radu na zalehlé ucho od rýmy....

Bolest pod žebry vpravo

Dobrý den, již delší dobu pociťuji velmi často palčivé bolesti (bolí to i samovolně...

Krvácení z "rodidel"

Dobrý den, chtěla jsem se poradit.Již vloni jsem -tehdy to byly 2 roky po odstranění...

Zánět nosohltanu

Dobrý den, včera jsem sem psal ohledně mého problému se zalehlýma ušima a...

Průjem

dobrý den pane/paní doktore/doktorko mám dotaz,už asi týden mám následujici...

Vyšší CA 72-4

Od jara se u mě objevily občasné bolesti v pravém podbřišku. Na urologii nebylo...

Chuť na kyselé potraviny

dobry den chtela by se zeptat uz dlouho mam chut vzdy na kysele na okurky zeli...

Svědění a řezání v konečníku

Dobrý den pane doktore, během těhoteství a po porodu mě svědí konečník. Občas...

Neštovice a pobyt u moře

Dobrý den, moje 4,5 letá dcera přišla v rozmezí 4 dní při hraní do kontaktu...

Popis EMG a myotonia congenita

Dobrý den, při preventivní prohlídce mi naměřili hodnoty viz. příloha. Dále...

Zelená rýma v těhotenství

Dobrý den chci se zeptat,jsem ve 28 tt a mám po ránu hustou zelenou rýmu a škrabání...

Vyhřezlá/prasklá plotýnka - operace?

Dobrý den pane doktore, rád bych se na Vás obrátil s radou jak dál a Vaším...

Bolest na pravé straně u prsa při nadechnutí

Dobrý den už od noci mě při nadechnutí boli na pravé straně u prsa. Co to...

Poškození loketního nervu

Dobrý den,mám golfový loket na pravé ruce byla jsem na EMG zprávu zašlu!Loket...

Porucha relaxace LK

dobry den, dle lekare je nalez na ECHO v poradku, zadne negativni hodnoty tam...

Lexaurin a citalon (za jak dlouho se z těla vyloučí)

Dobrý den, můj dotaz zní: 1.brala jsem cca 15 mg Citalonu denně, již jsem...

Povleklý jazyk, bolesti břicha kloubů a svalů, závratě

Dobrý den, již třetí rok se potýkám s různými zdravotními problémy. Absolvovala...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.