Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Trombóza horní končetiny

Cévy Markéta 27.5.2020

Dobrý den, potřebovala bych trochu uklidnit. 14.5.letošního roku jsem prodělala laparoskopickou operaci, byla mi odstraněna endometriální cysta. Vše proběhlo bez komplikací. Měla jsem tři dny zavedenou kanylu, kapala jen při operaci a pak po ní. Po vyjmutí jsem cítila, že mám tuhou žílu, ale říkala jsem si, že je to prostě normální, tak jsem nic neřekla. Po celou dobu pobytu v nemocnici mi byl píchán Flaxiparine, to je 6 dnů celkem. Po propuštění z nemocnice jsem začala vnímat stále častěji bolest v ruce, později v celém předloktí, 9 dní po operaci mi začala ruka hořet a značil se pruh, tak jsem si řekla, že mám asi zánět po té kanyle, ruku jsem natírala a stahovala, byl zrovna víkend, nikam jsem s tím nešla. Horkost i pruh zmizel, ale žíla byla stále tuhá a na dotek bolestivá, celá ruka byla taková jakoby namožená. Po víkendu jsem se vydala ke své doktorce, která shlédla ruku, ruka vypadala normálně, tak mi jen řekla ať dál mažu Liotonem, ale poslala mě na odběr krve. Odpoledne i volali, že mám zvýšené d´dimery a to 2050. Poslali mě do nemocnice na urgent. Nebylo možné udělat klasické angiologické vyšetření, protože už bylo po pracovní době, alespoň tak mi to bylo řečeno, takže mi udělali sono a zjistili trombózu v délce 20cm na pravém hřbetu ruky - tedy po kanyle. Akorát prý trombóza je staršího data. Odmítli mi udělat sono nohou - na bolest obou nohou jsem si stěžovala už v nemocnici, to mi bylo řečeno, že mám z těch jejich postelí. Dostala jsem Flaxiparine 0,6. 1xdenně. Mé otázky zní: 1) jak je možné, že jsem prodělala trombózu, když mi v nemocnici píchali Flaxiparine? 2) Je možné, že si tělo poradilo samo s trombózou? Nebo se mám obávat, že mi někde v těle putuje sraženina, když trombóza už proběhla? 3) Jak dlouho může trvat léčba této trombózy na ruce? Mám velký strach z plicní embolie. Předem děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Markéto, přítomnost kanyly v žilním systému skutečně je rizikovým faktorem pro vznik trombózy. V její léčbě a prevenci rozlišujeme terapeutickou a profylaktickou dávku Fraxiparinu. Aktuálně dostáváte terapeutickou dávku Fraxiparinu, která léčí Vaši diagnózu. Po dobu hospitalizace, pokud k tomu není důvod (a u Vás nebyl) se aplikuje Fraxiparine, ale pouze v tzv. profylaktické dávce, tedy ve snaze zabránit vzniku onemocnění. Bohužel se i tak někdy stane, že se trombóza vytvoří. To co bylo popsáno na UZ jako trombóza "staršího data" neznamená, že to bylo před rokem, skutečně to vzniklo pravděpodobně s přítomností kanyly v žíle a tudíž si s tím Vaše tělo prozatím samo neporadilo. Až nyní při užívání Fraxiparinu F (označení "F" je pro "Forte") je stav léčen. Nemá smysl se čehokoliv obávat a stresovat se. Délka antikoagulační léčby ve Vašem případě bude trvat pravděpodobně 3 měsíce, pokud angiolog nerozhodne jinak. Moji odpověď doplní ještě specialista v cévním lékařství.
S pozdravem
Dr. Fričová

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladimír Čížek

Specializace: Angiologie, Celostní medicína (Psychosomatika), Homeopatie, Lymfologie Pracoviště: Angiologie MUDr. Vladimír Čížek

Dobrý den,
odpověď paní doktorky je správná.
Kanyla je rizikovým faktorem pro vznik povrchového zánětu žil spojeného s trombózou (tzv. tromboflebitidy). Tato byla i potvrzena ultrazvukem a D-dimery. Trombóza vznikla, i když vám byl podáván Fraxiparine (pravděpodobně byl podáván jen kratší dobu a v dávce nižší, preventivní, což někdy prostě není 100% ochrana před trombózou, i když je to správný postup).
Nyní bude trombóza léčena dávkou Fraxiparinu forte O,6 - to je dávka pro pacienty vážící mezi 60-69 kg.
Délka léčby bude záviset na průběhu onemocnění, může být od 3 týdnů až do 3 měsíců.

Co se týče bolesti obou nohou, je velmi nepravděpodobné, že by šlo rovněž o trombózu. Současnou trombózu v ruce a obou nohou jsem za 30 let praxe nikdy neviděl.
Strach z plicní embolie mít nemusíte. Riziko plicní embolie u trombóz je hlavně první dva dny, pak výrazně
klesá a je zanedbatelné.
Sraženina vám v těle putovat nemůže. Trombóze se buď léčbou rozpustí, nebo částečně v žíle zůstane,
a přiroste ke stěně žíly - ale to u povrchové žíly na ruce nevadí a nijak by vás to do budoucna neohrozilo.

Takže závěrem - nemusíte mít obavy.

s pozdravem, MUDr V.Čížek

Související dotazy

Trombóza
Dobry den Byla mi pred tydnem diagnostikovana tromboza...
Trombóza?
Dobrý den, cca 10 dní mně bolí lýtko pravé nohy. Do...
Trombóza
Dobrý den, měla jsem bolesti lýtka, na interně mi byla...
Trombóza dolní končetiny
Dobry den prosim o radu pred 5 tydny jsem si zlomila...
Trombóza
Dobrý den, jsem dnes propuštěn z nemocnice do domácího...
Trombóza horní končetiny
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat,je při léčbě warfarinem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Trombóza a řízení automobilu

Dobrý den, přítel (40) má hlubokou žilní trombózu po úrazu. Od dubna se léčí...

Trombóza a tetování

Dobrý den, před rokem mi byla zjištěna distální flebotrombóza, pravý kotník....

Trombóza a vaskulitidy

Dobrý den, v březnu 2017 jsem měla úraz s kolenem a o týden později jsem...

Tromboza dolní končetiny


Tromboza dolní končetiny

Náhle v pondělí 19.07.mě začala silně bolet hlava a obě kolena. Bolest z kolen...

Trombóza dolní končetiny

Dobry vecer,dcera 34 ma po druhe hlubokou zilni trombozu po prve lecena heparinem...

Trombóza dolní končetiny


Trombóza dolní končetiny

Dobry den, ve ctvrtek mi byla diagnostikovana tromboza dolni koncetiny (srazenina...

Tromboza dolních končetin

Dobry den, pane doktore Manzelka (42) ma zilni trombozu (obe lytka, neurazova,...

Trombóza hlubokých žil


Trombóza horní končetiny

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat,je při léčbě warfarinem možné,aby se znovu...

Trombóza jako nemoc z povolání

Dobrý den Lze posuzovat trombózu hlubinných žil v pravé noze jako nemoc z povolání...

Trombóza lýtka

Dobry vecer. Jiz nedavno jsem Vam psala ohledne bolesti lytka. Bolest je nejvice...

Trombóza lýtka

dobry vecer, chtel jsem se zeptat, prodelal jsem trombozu praveho lytka v roce...

Tromboza malé žíly

Dobry vecer, mam dotaz ohledne meho zdravotniho stavu. Dnes jsem byla na cevni...

Tromboza mozk.splavu

Dobrý den, před více než rokem jsem prodělala trombozu mozk.splavu, ráda bych...

Tromboza mozkove tepny

Dobrý den. Mela bych dotaz ohledně mého otce. Je po CMP a byl i na čištění cévy...

Trombóza mozku

Dobrý den, je mi 18 let v březnu jsem byla měsíc v nemocnici kvůli trombóze...

Tromboza nohy a pracovní neschopnost

Dobrý den dnes jsem byla s manželem na pohotovosti. Už pět dní pociťuje bolest...

Tromboza penisu

Dobrý den, prosím o radu, na penisu pod žaludem po obvodu se mi vytvořil zduřelý...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otok na hrudi

Dobrý den, v horní části hrudníku (na hrudní kosti) se mi vytvořil před 14...

Hlava

dobrý den, už přes půl roku mě bolí hlava, ted je to častější tak začínám chodit...

Varikokéla

Dobrý den, asi před 3 roky jsem byl na vyšetření kvůli bolesti a malému výstupku...

Kašel v těhotenství


Na penise ,konkrétne na zaludi, mám taký červený fľak, niečo ako suchsiu kožu

Dobrý deň, ak sa spytam niečo ,čo tu už bolo tak sa dopredu ospravedlnujem....

Večer nemůže dýchat nosem

Dobrý den, už asi 6 měsíců má sestra (11 let) problémy s dýcháním. Vždy před...

Zvysena hodnota slinivky

Dobrý den před 3 týdny jsem byla na pohotovosti pro neurčitou bolest břicha...

Infekce úst

Dobrý den, žádám Vás o radu. Před 4 týdny jsem začal mít rýmu, která se po cca...

Nateklá pravá noha

Dobrý den , mého přítele stále trápí nateklá pravá noha + křeče.Má na ni velké...

Zánět močového měchýře

Dobrý den, dnes ráno jsem byla u lékařky kvůli pálení a štípaní při močení,...

Mám už asi týden tyto boláky


Zvětšené uzliny na krku


Mykóza penisu

Dobrý den. Prosim o radu. Cca před 3 měsíci jsem byl u lékaře s tim,ze se mi...

Boule na krku


HPV

Dobrý den, je možné nakazit se HPV virem pouhým líbáním? Několikrát jsem se...

Bulka u vnějšího stydkého pysku

Dobry den, na vnejsim pysku (vedle vstupu do vaginy) se mi udelala vetsi (cca...

Zácpa

jiz 2dny mam problém se jit vzprazdnit nuti me to ale vždy ze sebe dostanu jen...

Červené skvrny v tříslech

Dobrý den, už pár týdnů (3-4) mám v obou tříslech něco jako vyrážku v kruhovitém...

Cipralex v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné užívat AD Cipralex během plánování...

Otok obličeje po terapii kortikoidy

Dobry den, sem otekla po kortikoidech uz jsem je brat prestala ale oblicej porad...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.