Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Tumor adnex, hyperplazie endometria

Gynekologie Šárka 1.12.2015

Dobrý den vážený pane doktore, ráda bych Vás požádala o názor k vedeni léčby. Jsem 28 měsíců po porodu dvojčat císařským řezem, před tím dva porody spontánní pred 16 a před 14 lety. Je mi 36 let, mám astma od kojeneckého věku, nyni už kortikodependentni (beru Medrol tabletky, 12mg denne), jinak se nelecim s nicim. Jiz cca osm let bojuji s velice nepravidelnou menstruaci - velmi silna a trvajici i pulroku v kuse bez jedineho dne prestavky. Krvaceni odolavalo jakekoliv antikoncepcni léčbě, pred tremi roky jsem absolvovala kyretaz, jejiz vysledky si nepamatuji, ale patrně nebyly nijak zvlastni, protože dalsi lecba se neřešila. Po kyretazi jsem mela dvakrát bezproblemovou menstruaci a otehotnela spontánně s dvojcatky. Od jejich narozeni se vsak problem s menstruaci vratil a dalo by se rici, ze az na pár jednotlivych dnu jsem vlastne neustale menstruovala, a to velice silně, i pres ruzne druhy antikoncepce, kterou prubezne nasazoval muj obvodni gynekolog. Pred mesicem jsem uz pro akutni anemii byla odeslána praktickou lekarkou na ultrazvuk břicha a muj gynekolog se rozhodl znovu pro kyretaz. Pred zakrokem jsem dostala ohledně břicha závěr, že mam zvetsenou slezinu, mirnou steatozu jater a volnou tekutinu v Douglasove prostoru, jinak vse v pořádku. Zaver ultrazvuku gyn pred zakrokem byl endometrium 25mm jasne ohranicene od myometria, adnexa vpravo normální nález, vlevo tumor vel. 55mm na adnexu a za delohou. Kyretaz probehla bez komplikací, po trech tydnech jsem bez obtíží a krvácení, užívám železo. Na kontrole na gyn mi bylo řečeno, ze endometrium bylo hyperplasticke, ale benigní a byla mi doporucena hysterektomie s odstranenim cipku. Co mne ale trochu zaráží je fakt, ze o tumoru nepadlo ani slovo. Ptala jsem se, zda je to jen cysta, ale muj lekar mi rekl, ze neví, ale asi ne, a ze se rozhodne az pri hysterektomii, zda mi vajecniky necha nebo ne a jak bude operace provedena. Ráda bych se proto zeptala, jestli je to tak v pořádku a je to standartni postup, nebo jestli je vhodne se poohlednout po dalsim nazoru. Prece jen je to velice zasadni a definitivni operace. Neuklidnuje mne ani fakt, ze jsem z rodiny, kde vsechny zeny v linii me babicky bez vyjimky ve veku 30-40 let prodelali rakovinu bud dělohy nebo vajecniku nebo prsu, popr. vice kombinaci. Predem Vam velmi dekuji za Vas odborny nazor. S pozdravem Šárka

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: GYNBUS s.r.o.

Je to standardní postup, pokud již neplánujete další graviditu opakovaně krvácíte a je hyper...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Hyperplazie endometria- názor na hysterektomii
Dobrý den pane doktore, ráda bych znala Váš názor na...
Hyperplazie endometria (nízká)
dobrý den, je mi 53 let a jsem po operaci dělohy a...
Benigní tumor prsu
Dobrý den, jsem týden po vynětí benigního tumoru z...
Hyperplazie antra dutin
dobry den,mohla bych pozadat o vysvetleni tohoto nalezu...
Hyperplazie nadledviny
Dobrý den,jsem po hospitalizaci v nemocnici po zápalu...
Tumor v bérci, léčba
Dobrý den. Mojí partnerce byl v roce 2015 diagnostikován...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tukový váček

Dobrý den. Mám tu takový problém něco jako tato slečna - http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/boulicka-na-pochve-36373...

Tukový vřed ? Nebo ne ?

Asi tak před týdnem jsem si všiml tohoto pupínku , na dotek je tvrdý, pokoušel...

Tuky

Při vyšetření krve mě byl naměřen celkový cholesterol 4,8. Cholesterol v pořádku,...

Tuky a vitamíny

Dobrý den paní doktorko. Měl bych 2 dotazy. 1. Zajímalo by mne co je pro...

Tuky a vitamíny 2

Děkuji Vám za rozsáhlou odpověď paní doktorko a i za cenné rady. Můžu se ještě...

Tuky kam se podíváš.

Dobrý den, mám takový problém.Měřím 180cm a vážím 83Kg.Podle BMI by to mělo...

Tuky v krvi

Dobrý den, mám dotaz ohledně hladiny tuků v krvi. Mám zvýšenou hladinu triglyceridů...

Tularémie?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na to zda by se v případě, že byla diagnostikována...

Tulip - nežádoucí účinky

Prosim o posouzeni kombinace manzelcinych leku Tulip a Caltrate; jake potize...

Tumor

Pěkný den paní doktorko. Prosím o radu. Byla jsem na roční prohlídce a paní...

Tumor dolního jícnu

Dobrý den , dne 7.9.2016 mi zjistili tumor dolního jícnu v oblasti GE junkce....

Tumor jícnu

Dobrý den, tatínek se rok léčí s rakovinou jícnu. Diagnóza zní, cirkulární stenozující...

Tumor ledvin

mam dotaz ohledne tatinka a jeho onemocneni jiz nekolik dni ma sylne bolesti...

Tumor ledviny

Dobry den, jsem po operaci adenokarcinomu delohy 1a - delohu mi odstranili...

Tumor ledviny

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli z pohledu onkologa je skutečně nutné...

Tumor ledviny a operace

Dobrý den, zajímala by mě šance na vyléčení u mojí babičky (89 let). Nalezli...

Tumor marker

Dobrý den, jelikož mám stále zdravotní problémy, zajímalo by mě, zda lze zažádat...

Tumor marker

dekuji za odpoved.Jeste mam dotaz,ktery s tim souvisi zda je mozne si nekde...

Tumor markery a další

Dobrý den, marodím již tři měsíce. Je mi 44 let, lečím se 12 let se sníženou...

Tumor močového měchýře

Dobrý den,již jsem psala kvůli tatínkovi a jeho rakovině moč.měchýře.Bohužel...