Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Únava navazující na mononukleózu

Vnitřní lékařství Jitka 19.1.2022

DOBRY DEN,
PROSIM O RADU PRO SYNA(18 LET), KTERY PUL ROKU TRPI POSTUPNE ZHORSUJICI SE UNAVOU A CASTO NEMUZE USNOUT. PRED TYDNEM BYL NA VYSETRENI KRVE, KDE MU ZJISTILI MONONUKLEOZU A NARUSENI JATER. JEHO LEKARKA MU JEN REKLA, AT NEZATEZUJE ORGANIZMUS. MYSLIM, ZE BY MEL MIT I NAJAKOU DIETU A JATEA POSILOVAT PRIRODNIMI DOPLNKY, CAJI, KOUPELEMI- ZNAME OSTROPESTREC A KOREN PAMPELISKY. SYN SE STRAVUJE ZDRAVE, VEGETARIANSKY, OBED MA DOMACI. TROCHU MAM OBAVY Z OVOCE, KTEREHO JI VICE NEZ ZELENINY. JINAK JE ZDRAVY, LEKY ZADNE NEBERE. DEKUJI ZA ODPOVED. PREJI POHODOVE DNY VE ZDRAVI. KAVKOVA

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Jitko, únava patří mezi časté příznaky při mononukleoze, souvisí s jaterním postižením a s reakcí na infekci. Lépe snášejí infekční mononukleozu malé děti (často proběhne asymptomaticky), u starších dětí a dospělých bývají příznaky nemoci výraznější. Běžné je omezení sportovních aktivit a jaterní dieta (tedy s omezením tuků, dietními úpravami bez tuku a posléze s menším množstvím tuku, samozřejmě bez alkoholu, bez kouření a přitom nutričně hodnotná), po normalizaci jaterních testů by měla trvat ještě několik týdnů až měsíců, běžně tato režimová "léčba" trvá půl roku až rok. Nástroje na urychlení této rekonvalescence k dispozici nemáme. Přírodní i další doplňky Vám stejně jako Vaše lékařka aktivně nedoporučím, protože nemáme důkazy, že by to mělo nějaký smysl. Nicméně Vám je ani nezakáži - Essentiale, ostropestřec, silymarin, bylinkové jaterní čaje běžných značek - pokud jsou užívány dle běžného dávkování a čaje objemově odpovídají normálnímu příjmu tekutin, tak by měly být neškodné, ale jak píši, nejsou pro jejich efekt přesvědčivé důkazy a já bych z toho svým dětem nekoupila zřejmě nic, možná ten čaj a užívala ho jen čas od času, rozhodně ne každodenně, samozřejmě bez očekávání efektu. Opatrnější bych byla zejména s třezalkou, má četné lékové interakce, je to potenciálně problematická složka bylinných směsí, používá se na spaní, tam jedině si myslím, že může být trochu efekt (ale neřešící příčinu!), ale nevolila bych ji ve směsi. Máte pravdu, že doporučený příjem zeleniny ve stravě má převyšovat příjem ovoce, a to proto, že v ovoci je relativně vysoký obsah cukrů. U malých dětí se traduje, že vadí příjem cukrů zvláště na noc, že jsou po nich více aktivní, logiku to dává i u dospělých. Nicméně pokud syn jí do 500mg ovoce denně a nemá nadváhu, tak bych ho neomezovala, ovoce bych pouze zkusila vynechat večer.
Nicméně mi k případu Vašeho syna nesedí progredující únava a porucha usínání. Přecejen po půl roce režimových opatření by únava měla ustupovat, spíše už by neměla být vůbec - záleží však, jaký byl výchozí stav? jaké byly jaterní testy? sleduje chlapce praktický lékař? ještě dětský? nebo infekcionista? byl kontrolován kromě jaterních testů i krevní obraz? nejsou současně přítomné nějaké starosti - psychické problémy? Nejsou potíže spojené se změnou režimu -např. dříve sportoval a nyní půl roku nemůže? Netráví před spaním čas u počítače? Není unavený, protože má špatný spánek? Ohledně diety - je dieta opravdu vyvážená? Pokud je nízkotučná, není příliš přísná a je pořád nutná (jaterní testy)? Tuky jsou nutné pro vstřebávání vitamínu D. Zde bych viděla rezervu - má dostatek vit. D? Chodí na sluníčko? Co si o tom všem myslí Váš syn? Chce svoji únavu a své obtíže s usínáním řešit?
Pokud ano, prvním krokem je opravdu návštěva lékaře, základní krevní testy, klinické vyšetření a pátrání po možné příčině pomocí uvedených otázek a úvah. Na řešení doplňky stravy a čaji bych osobně nesázela. Pokud by lékař, který syna kompletně vyšetří, konstatoval, že "mu nic není", tak bych to přijala a skutečně se zaměřila na zdravý životní styl, přitom dostatečně nutričně hodnotnou stravu, dostatečný příjem vitamínu D (je možno podávat v kapkách cca 500-1000 IU vit. D denně, při prokázaném deficitu i více), spánkovou hygienu, uvolnila bych stravovací restrikce a režimová opatření. Vegetariánství určitě nezakazuji, ale zvláště v kombinaci s dalšími stravovacími restrikcemi bych si dala pozor, aby byl příjem nutrientů včetně vitamínů dostatečný. Jedním z nejčastějších obtíží u vegetariánů je deficit B12 (projeví se anemií/chudokrevností), v populaci je častý nedostatek vitamínu D.
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Únava po infektu
Dobry den, pred 2 lety jsem prodelal dlouhodobe horecky...
Únava, mravenčení
dobrý den, chtěla jsem se zeptat posledni dobou celkova...
Únava, slabost, psychické potíže
Dobrý den, chtěl bych Vás tímto poprosit o radu. Už...
Únava
Dobrý den, Chtěl jsem se zeptat ohledně mého strýce,...
Snížená funkce štítné žlázy a únava
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné, aby...
Cvičení a svalové křeče, únava
Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně svých zdravotních...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Únava a zvýšená teplota

Dobrý den, již druhý týden mám zvýšenou teplotu:37-37,5. Jsem stále unavená,malátná,pořád...

Únava a zvýšené teploty

Dobrý den, chci se zeptat.Jsem už delší dobu unavená,především k večeru a večer...

Únava a žízeň

Dobrý den. Týden se potýkám se zvláštními stavy. Kdykoliv vyjdu ven a pár minut...

Únava během dne

Dobrý den, už delší dobu mě provází nadměrná únava během dne. Je mi 20 let -...

Únava dítěte

Dobry den.Syn se vratil ze skolky v prirode.I kdyz se venku blizily teploty...

Unava dolních končetin, bolest beder, třes, návaly, motaní hlavy

Dobrý den, Je mi 21let. Už rok řeším svůj problém s DK. Nejdříve to zaclo...

Únava hlasivek

Dobrý den, měla bych k Vám následující dotaz: začala jsem pracovat v povolání,...

Únava horních a dolních končetin, záškuby a obavy z ALS

Dobrý den, mám dotaz. už zhruba 2 týdny mě trápí střídavě celková únava horních...

Únava je nespecifický symptom řady stavů

Dobrý den,asi třikrát jsem se na vás obrátila a vždy mi vaše rada a doporučení...

Únava mírné motání hlavy

Dobrý Den všimla jsem si,že poslední dobou již delší dobu.Pozoruji na sobě šílenou...

Únava nejasné příčiny

Dobrý den, ráda bych se zeptala na možnou příčinu mých problémů a jak postupovat...

Únava nejen po jídle

Dobrý den, mám problém s velmi častou únavou nejen po jídle.2 roky jsem se léčila...

Únava nohou, časté kazy? Překyselení organizmu?

Dobrý den. Často se mi kazí zuby a v poslední době mě často bolí nohy (od lýtka...

Únava očí

Dobrý den, studuji IT, takže kvůli škole jsem denně hodně dlouho u počítače....

Únava očí při práci s počítačem a při řízení

Dobrý den, posledních několik měsíců sleduji vyšší únavu očí při práci s počítačem...

Únava očí, otok víček

Dobrý den. Mám dotaz ohledně potíží očí a v okolí očí.Trápí mne časté bolení,pálení...

Únava oka

Dobrý den. Mám nové brýle a na levém oku mám - 3,5 D, na pravém - 3 D a k němu...

Únava po alkoholu

Dobrý den, už nějakou dobu se potýkám s tím že po požití většího množství alkoholu...

Únava po angíně

Hezký den, asi před měsícem jsem prodělal angínu, na kterou jsem 10 dnů bral...

Únava po antibioticích

Dobrý den, včera jsem dobrala baleni antibiotik Amoksyklav. Brala jsem je 14...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Lupání v koleni po operaci kolene

Dobrý den, chci se zeptat. Mám rok od operace kolene. Nyní mě v něm něco preskakuje...

Obtíže s krční páteří

Dobrý den Po prodělané chřipce a zánětu hltanu mi jakoby zalehlo pravé ucho....

Plicní potíže


St.p. plastice zadní poševní stěny a operaci rektokely

dobrý den, jsem 17 dnu po operaci plastiky zadní steny posevni spolu s operaci...

Zánět žil levé ruky

Dobrý den, prosím Vás o radu. Druhým den mám bolestivý červěný pás na levé...

Píchání u srdce při nádechu


Díra v zubu a zánětlivá reakce

Dobrý den, poslední dobou mi začala z díry v zubu asi vystupovat dáseň. Protože...

Pohlavní nemoc?

Dobrý den, mám menší problem. Mam pul roku přítele a provozuji s nim anální...

Boule v třísle - uzlina/kýla?


Žaludek - žaludeční jezírko zelené barvy

Dobrý den, už měsíc mě trápí problém s trávením, kdy nedokážu strávit pořádně...

Boule na spodní čelisti

Dobrý den, je to asi dva roky zpět ,co se mi přímo na spodní čelisti udělala...

Kombinace biologické léčby s léčbou antibiotiky.

Pane doktore, dobrý den. Zdvořile prosím o informaci ohledně léčby reaktivní...

Jednostranný zánět příušní žlázy

Dobrý den, ráda bych slyšela Váš názor. Ve čtvrtek jsem začala cítit mírnou...

Bolest v třísle


Boule za ušima

Dobrý den, Tři dny mě trápí bolestivé boule za uchem. Jsou přímo za uchem,...

Nitrolební hypertenze a hydrocephalus

Dobrý den, prosím, v čem je nebezpečná nitrolební hypertenze? Mého názoru je...

Střevní parazit

Dobry den, v stolici som si nasla pravdepodobne mrle (male cca 1cm dlhe, biele...

Krvácení po pohlavním styku


Stav po operaci tříselné kýly


Semený provazec

Dobrý den, už asi 2 roky mám problém s pravým tříslem a šourkem. Na pravém...

Reklama