Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Urologie

Urologie Martin 25.1.2021

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na několik věcí z oboru urologie/venerologie. Dotaz poněkud obšírnější a komplikovanější, předem moc děkuji za trpělivost a odpovědi. Před nějakou dobou jsem prodělal uretritidu. Týden po sexu mě začalo řezat a pálit v močové trubici, okolí při vstupu do močové trubice bylo lehce zduřelé, zarudlé a podrážděné. Jinak nic. Bolest při močení ani žádný výtok nebyly. Lékař urolog mi předepsal dvoje ATB Nejdřív Summamed. Pocity řezání pokračovaly a tedy následně Furilon. Ranní moč odeslána na kultivaci - nález negativní. Po týdnu mi udělal stěr z močové trubice a poslal opět na kultivaci - nález opět negativní. Při poslední kontrole po dobrání druhých ATB prohlížel v ordinaci ranní moč a potvrdil, že je už bez zánětu. Lékař mi řekl, že jsem zdravý a můžu jít v klidu domů. V močové trubici však zůstaly lehké “ozvěny” původních příznaků. Jako by takové šimrání. Po dvou týdnech jsem se vydal k praktické lékařce. Vzala mi krev a nechala udělat PCR testy na přítomnost protilátek všech STD. Výsledky byly na vše negativní. Obvoďačka mi řekla, že je vše v pořádku. A že to svědění je následkem prodělané infekce. Že řadu mužů potom trápí dlouhodobě, nebo dokonce doživotně jako reakce po prodělaném zánětu. Od té doby mě opravdu stále provázelo lehké svědění, které přetrvávalo. Nic hrozného, nebolestivé. Ale věděl jsem o něm, občas se ozývalo. Nyní, čtyři měsíce po dobrání ATB, se tyto “ozvěny” lehce zhoršily. Svědí to víc a svědí mě také ústí trubice, ačkoli není nijak zarudlé, ale vizuálně v normě.
Nyní bych měl, prosím, pár dotazů:
1.) Kultivace po nasazení ATB už vyšly negativní. Takže neznám diagnózu. Dalo by se zpětně podle projevů alespoň přibližně určit, o jakou infekci mohlo jít, nebo která to naopak nejspíš nebyla? Inkubační doba týden, pálení a řezání, močení a jiné funkce bez problémů, nebolestivé, žádný hnisavý výtok. Je možné alespoň odhadnout?
2.) Proč se nyní stav zhoršil? Jde jen o nějaké podráždění? Je možné, že by po všech třech negativních testech přece jen bakterie přetrvaly, opět se rozmnožily a došlo k samovolné reinfekci? Nebo to výsledky testů vylučují?
3.) Infekce byla výsledkem jednoho sexu - vaginální s kondomem a dráždění penisu rukou. To že k přenosu došlo těmito praktikami je běžné? Přijde mi, že jsem musel mít velkou smůlu, ne?
4.) Pokud přetrvávají po prodělání infekce chronické následky podráždění a přecitlivosti, dají se i ty nějak léčit, zmírnit? Existují na to nějaké vhodné přípravky, doplňky stravy apod.?
Děkuji za odpovědi, s pozdravem, Martin

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, zpětně lze zjistit jen ty typy infekce, u kterých po nějakou dobu zůstávají zvýšené protilatky, které se dají vyšetřit vyšetřením krve. U bakteriálního zánětu nelze zpětně určit původce, jen kdyby se infekce opakovala a bylo by pozitivní kultivační vyšetření moče. Nelze to ale 100 % určit z jednoho vyšetření, neboť se patogen může měnit. Lze to jen určit při opakovaném kultivačním vyšetřením moče se stejným výsledkem. Souvislost se sexem mohla být. Mohlo jít o neinfekční zánět močové trubice a následně může přetrvávat citlivost sliznice uretry. Ovlivnit pozitivně nebo negativně to můžete stravou nebo tekutinami např. brusinky, kyselé a pikantní potraviny či kyselé tekutiny, barvené a ochucené vody, nedostatečný pitný režim budou stav zhoršovat. Pomoci by Vám mohlo pití bylinkového čaje nebo užívání kapek ze zlatobýlu, kromě účinku na ledviny zklidňuje záněty, brání vzniku písku, hojí poraněnou sliznici atd. (užívat kapky nebo pít čaj 2-3 týdny a po týdnu pauzy zopakovat). Selen, betakaroten a zinek mají také podpůrný účinek na hojení podrážděné sliznice, vhodné je užívat je měsíc a pak vysadit. Šetřící dieta je na místě po dobu potíží, pitný režim je důležitý pro každého. Pokud by se potíže vracely, bude třeba kontrolní urologické vyšetření.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Související dotazy

Na Urologii
Zdravím,dnes jsem byl na urologii,kde mi dělali utrazvuk...
Urologie
Dobry den, pred dvema lety mi na urologii byla diagnostikovana...
Urologie
Dobrý den, nevím zda to sem patří. Ale přítel před...
Urologie
Dobrý den Obracim se na vas s otazkou ohledne predkozky....
Urologie
Dobrý den, mám dotaz, přítel byl na urologii, jelikož...
Urologie
Dobrý den,uz jsem opravdu bezradná ,jiz nekolik let...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Urologie

Dobrý den, objevila se mi na penisu v oblasti žaluda tvrdá žláza nakonci s tvrdou...

Urologie

Dobry den, priteli minuly tyden diagnostikovali nador ve varleti, absolvoval...

Urologie

Dobrý den. Mám dlouhodobý CHRONICKÝ ZÁNĚT PROSTATY A MOČ. CEST a můj urolog...

Urologie

Dobrý den, mám takovou choulostivou otázku a potřeboval bych prosím poradit....

Urologie

Dozvěděl jsem se, že si musím umývat můj penis a to mi je 22 Let, rodiče mi...

Urologie

Dobrý den, poslední 3 dny při vykonávání potřeby, když jdu na malou, a začnu...

Urologie

Dobrý den, jelikož už asi 3 týdny chodím po doktorech, rád bych se poradil...

Urologie

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, příteli se na penisu objevila tvrdá jakoby...

Urologie

Dobrý den, cca 10 let se potýkám s chronickými záněty močových cest po styku....

Urologie

Dobry den! Muj dotaz se nebude tykat mne,ale meho tatinka. Jiz v srpnu prodelal...

Urologie

Je mi 39 let a již 4 roky mě trápí nižší citlivost žaludu, skoro žádný preejakulát...

Urologie

Dobrý den. Je mi 25let a cca od 12-13 už nevím přesně mám bulku na pravém nadvarleti...

Urologie

Dobrý den, před třemi lety jsem si nahmatal hrbolek opravdu takový milimetrovy...

Urologie

Dobry den, bol som na vysetreni onkomarkerov z krvy kde mi zistili hodnotu S-tPSA...

Urologie

Dobrý den, jmenuji se Michal a je mi 17 let. Chci se zeptat proč jsem vždy močil...

Urologie

Dobrý den, mám takový problém a už jsem fakt zoufalý, protože nevím o co se...

Urologie

Dobrý jmenuji se Petr měl jsem sex se svou přítelkyni a stalo se mi už po několikáté...

Urologie

Pane doktore pritel zjistil ze primo mezi varlaty se mu udelala boule .Vypada...

Urologie

Dobrý den, trápí mě občasné svědění a takove popichování v močové trubici. Při...

Urologie

Dobrý den, už jsem sem psal ohledně těchto problémů, ale stále to nepřestalo....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Namožené koleno

Dobrý den, asi před týdnem a půl jsem maloval strop v bytě. Při této práci jsem...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, 29.12. jsem dostala antibiotika (Duomox 1000, dobrala jsem je 4.1.)...

Pupínky na penise

Dobrý den, v posledním týdnu se mi z dvou pupínků udělalo toto. Používám mast...

Špinění po kyretáži

Dobrý den je v pořádku že až 4 den po kyretáži jsem začala špinit?všude jsem...

Pálení a bolest svalů celého těla

Dobrý den,prosím o radu.Práci servírky dělám už několik let ale pálení a bolesti...

Natržený křížový kolenní vaz

u syna sportovce MR zjištěn natržený kříž. vaz u kolena.Koleno při běžném pohybu...

Přetržený vaz + meniskus


Podlomení kolene

Dobrý den, před pár dny se mi při běhání podlomilo koleno. Chvíli jsem nemohla...

Antibiotika a antikoncepce

Dobrý den. Ve středu mi doktorka napsala antibiotika Azitromycin na zánět...

Foraminostenoza a spondyloza-vysvětlení.


Funkční žaludeční dyspepsie

Dobrý den, od 22.11.2014 mě trápí dyspeptické potíže v oblasti žaludku, unáva,...

Solárium v období kojení

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat zda mohu chodit do solária v období...

Vermox a nezadouci ucinky

Dobry den,4lety syn mel v kvetnu roupy,dostal Vermox ale porad se drabal v zadecku...

Stav po zlomenině zápěstí

Dobrý den, Asi před 8 měsící sem měl zlomené zápěstí na levé ruce. Chodil sem...

Antibiotika a antikoncepce

Dobrý den, už nějakou dobu užívám antikoncepci Minervu a nyní jsem dostala...

Bolest žaludku z energetického nápoje

Dobrý den mám dotaz. Je mi 20 let a trpím silnou nevolností po vypití jakéhokoli...

3 denní a 10 denní antibiotika


Problémy s pravou polovinou těla

Dobrý deň, chcem sa opýtať už vyše roka mám problémy s pravou polovicou tela....

Špinění po kyretáži

Dobrý den,před 3 týdny jsem byla na kyretáži kvůli zamlklému těhotenství,bolesti...

Bolestivé píchnutí v kyčelním koubu a následné podlomení nohy

dobrý den,již delší dobu,ale v různých frekvencích mě najdnou bolestivě píchne...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.