Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkost

Psychiatrie A 13.12.2017

Dobrý den,

od září 2016 do letošního léta jsem užíval na úzkostnou poruchu escitalopram mylan v dávce 10 mg. V létě jsem jej po dohodě s psychiatričkou vysadil kvůli sexuální dysfunkci a nahradil Valdoxanem, který zjevně nezabral. Následně se při první stresové situaci úzkosti vrátily v ještě větší míře. Nasadili jsme escitalopram znovu, beru jej již 3 měsíce, nezabral ani v dávce 20 mg, bylo a je mi stále hůře, bušení srdce, naprostá nesoustředěnost, sexuální nežádoucí účinky se znovu objevily. Minulý týden mi psychiatrička změnila diagnózu na úzkostně - depresivní poruchu a přidala k 20 mg escitalopramu ještě venlafaxin mylan v dávce 75 mg. Zajímalo by mě, jestli má smysl brát stále ten escitalopram, když mi vůbec nezabral, jestli bych jej neměl začít vysazovat. Studuji vysokou školu a potýkám se také s jakýmsi syndromem vyhoření, od ledna nastupuji na terapii do denního stacionáře horní palata a pravděpodobně budu muset studium přerušit. Do té doby se ale potřebuji dostat to lepšího stavu. Chtěl bych se především zeptat, jestli je postup psychiatričky správný, jestli má smysl brát 2 léky s podobným mechanismem účinku (escitalopram a venlafaxin zároveň, jestli nemám spíše escitalopram vysazovat).

Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Rozhodně escitalopram nevysazovat. Postup psychiatričky je správný. Antidepresiva typu SSRI, jsou jedna z nejšetrnějších, a dnes jsou považována za základ léčby. Ostatní léky se k těmto preparátům přidávají, můžete do budoucna brát nejen dvojkombinaci, ale i kombinaci více preparátů. Nicméně jste mladý člověk, student vysoké školy, pokud již nyní trpíte syndromem vyhoření, tak je něco ve vašem životě špatně. Úzkostně depresivní porucha je daná změnou mozkových neurotransmiterů, je to nemoc a proto je potřeba ji léčit, ale syndrom vyhoření je často dán chybou ve vašem životním stylu. Hledejte, kdy to vzniklo a klaďte si otázky, zda studiu pro vás není příliš náročné, zda umíte odpočívat, zda máte správný postoj k relaxaci, zda máte zdravou životosprávu, zda veškeré vaše vztahy (rodiče, kamarádi, přítelkyně) jsou v pořádku. Přeji hodně štěstí. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot


Dobrý den
Jsou to opravdu léky s podobným účinkem s tím že escitalopram blokuje zpětné vychytávání serotoninu a venlafaxin noradrenalinu ve vyšších dávkách nad 150% mg, Nejedná se o standardní kombinaci ale já osobně pár pacientů na této kombinaci mám . řešením u sex. dysfunkce může být brintelix, ale ten má indikaci pouze na depresi a nikoliv na úzkostnou poruchu . nicméně věřím že i léčba v denním stacionáři na palatě něco udělá,
zdravím MUDr. Miroslav Sekot

Související dotazy

Úzkost
Dobrý den, je mi 24 let, onehdy jsem byl v těchto...
Úzkost při sportu
Dobrý den, mám problém ohledně mých úzkostí. Přes den...
Úzkost po Klacidu
Dobrý den,chtěla bych se zeptat dlouhodobě beru antidepresiva...
Úzkost a deprese
Dobrý den je mi 16 poslední dva dny sem mela pálení...
Úzkost při cestování autobusem
Dobry den , mam spatnou vzpominku na autobus zvracela...
Úzkost a strach
Dobrý den, do nedávna jsem si myslela, že je to normální...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkost

Dobrý den, Je mi 17let ... rok jsem brala sertralin na agorafobii (nejdřiv 100mg,...

Úzkost

Dobrý den, Chci se zeptat na svůj stav. Už asi cca 4mesice, po narozeni...

Úzkost

Dobrý den, děkuji moc za odpovědi. Ještě bych doplnil můj předchozí dotaz....

Úzkost

Dobry den. Trapi me uzkost. Cas od casu se mi to ukaze a velmi mne to desi....

Úzkost

Dobrý den.je mi 23let.trpím panickou poruchou. Ale ne jen to mám strach jít...

Úzkost

Dobrý den, byla mi diagnostikována úzkostná porucha (celodenní motání hlavy,...

Úzkost

Dobrý den, je mi 41 let, nekoupim, zdravě se stravují, mám sedave zaměstnání,...

Úzkost

Dobrý den, asi dva měsíce mě trápí moje zdraví. Cítím se slabá, třesou se mi...

Uzkost

Dobrý den. Před asi dvěma roky jsem měl nepříjemnou příhodu...

Úzkost

Dobrý den je to již skoro dva roky co mám neustálý strach z myšlenek a úzkosti,...

Úzkost

Dobrý den, již cca 2 roky trpím na úzkosti a strach, hlavně ráno než jdu na...

Úzkost

Dobry večer, zhruba před měsícem jsem začal pociťovat pichavou bolest u leve...

Úzkost

Dobrý deň mám 24r, môj problém je trochu komplexnejší a rád by som poznal váš...

Úzkost

Dobry den, od narozeni syna / 2 roky a 8 mesicu / mam samé potize, syn moc nespal,...

ÚZKOST

Dobrý den,minulý rok mi jsem začala brát antidepresiva na úzkost. Po roce jsem...

Úzkost

Dobrý den, Konečně jsem se odhodlal napsat do této poradny. Již od dětství...

Úzkost

Dobrý den, můj problém spočívá v komplexu více problémů. V minulosti jsem se...

Úzkost

Dobrý den, posledních několik měsíců jsem měl občas horší nálady a trápil jsem...

Úzkost

Dobrý den, mám dotaz ohledně léku Triticco 75 mg. Lékař ho předepsal kamarádce,...

Úzkost

Dobrý den, moje matka se několik let /asi 10/ léčí na psychiatrii. Nejnovější...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Trhlina v zadním rohu menisku

Z MRI mi zjistili trhlinu v zadním rohu vnitřního menisku levého kolene, která...

Hlen v kuku


Stoličky se mi viklají

Dobrý den, rok jsem nebyla na parodontologii, vše bylo v pořádku. Má zubařka...

Tam dole moc teču

Dobrý den, je mi sice trapné o tom mluvit, ale jsem už vážně zoufalá. No nebudu...

Vyrážka na loktech

Dobrý den, asi před půl rokem mi na loktech ztvrdla kůže, tak jsem jí začala...

Bolest v sádře po distorzi kotníku

Dobrý den, při volejbale jsem si vyvrtla kotník, okamžitě se mi udělal velký...

Panická ataka a porucha spánku


Mívám často zarudnutí kolem pupku a v pupku zapachajíci výtok

Můžete mi prosím vysvětlit,proč to mám a co s tím mám dělat.Děkuji M.

Pokles saturace kyslíkem ve spánku podle chytrých hodinek

Dobrý den, nedávno jsem si všimla, že dle mých hodinek (garmin vivo active...

Papillae coronae

Zdravim.Mam "problem" s papillae coronae.Vsude se pise,ze se to neleci.Je moznost...

Pupínek v ústech na patře

Dobrý den, paní doktorko, přibližně před třemi měsíci se mi na patře v ústech...

Akutní pharyngitida

Dobrý den, před cca 3 týdny sem prodělala nějaký virový infekt (asi chřipka)...

Kvasinková infekce u muže

Dobrý den, všiml jsem si že nedávno se mi na žaludu objevila červená skvrna....

Pervitin, bolesti hlavy, dezorientace, brnění rukou 2


Výrůstek uvnitř konečníku

Dobrý den,¨ měla jsem 2 dny střevní chřipku a včera večer jsem zjistila, že...

Výrůstek na kůži hlavy

Dobry den, cca před měsícem jsem si na hlavě nahmatala jakysi výrůstek. Nebolí,...

Bolesti hlavy, stavy na omdlení a stav po mononukleóze

Dobrý den, Prodělala jsem infekční mononukleózu pravidelně chodím k lékařce...

Infekce pochvy

Dobrý den, při kultivaci mi byl zjištěn přemnožený streptokok agalatiae. Léčila...

Špinění v menopauze

dobrý den,je mi 52 let a jsem v přechodu.Někdy se stane že začnu špinit a to...

Reflux

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je duodenogastrický reflux (byl mi...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.