Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkost

Psychiatrie Barbora 11.3.2018

Dobrý den,
loni jsem po neúspěšných státnicích dostala úzkostné stavy v kombinaci s navrácením neurogenní tetanie (měla jsem v pubertě). Má obvodní lékařka mi předepsala Eliceu 5mg. Užívala jsem jednu tabletku denně, neměla žádné vedlejší účinky a léky zabraly takřka hned. Sama jsem si ji vysadila asi po 4 týdench. Nyní po 9 měsích mě čekají opravné státnice a během marodování se zápalem plic jsem se vrhla na přípravu otázek. Bohužel to na mě zase padlo (brnění, smutek, plačtivost, bez nálady), na kontrole jsem se svěřila své tentokrát suplující MUDr a napsala mi opět eliceu. Ale řekla mi, že si mám brát 2x 10mg denně. Ztratila se mi chuť k jídlu, resp. mám sucho v ustech a je problém sníst i jogurt. Plačtivost zatím neustala, jsem střídavě ospalá a střídavě cítím napětí v končetinách a silnou nervozitu. V noci se přerušovaně budím a mám návaly horka. Jsem zoufalám, protože pracuji/brigádničím s lidmi a nechci, aby na mě někdo něco takového poznal. Eliceu beru 5. dnem. Přejde to? Volala jsem na psychologii ve fak. nemocnici a neberou a na psychiatrii mají termín až v říjnu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Určitě to přejde a budete v pořádku, jen vydržte. Pokud vám už jednou Elicea zabrala a to dávka 5mg, tak zatím nechte 5 mg asi 14 dní a poté zvyšte na 10 mg. Myslím, že byla chyba lék po 4 týdnech vysadit. Tyto léky fungují dlouhodobě a je vhodné je i dlouhodobě brát, rozhodně po celou dobu, kdy očekáváte zvýšenou psychickou zátěž. Pro vás by tudíž bylo ideální brát tento lék po celé vysokoškolské studiu a určitě i v době, kdy nastoupíte do nové práce, do nového kolektivu. Lék bych vysadila až v době, kdy budete mít jistotu práce, domova a tev " zaběhnutých kolejích", což může být i za několik roků. Ještě si dokupte Magne B6, je to preparát s hořčíkem a jako doplněk funguje výborně. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot


Dobrý den
s přetížeností psychiatrů nic neuděláme i když termín za půlroku mi připadá extrém, co se týče elicey (tj escitalopram) tak terapeutická dávka je někde mezi čili okolo 10-15mg a je to individuální, pokud vám lék pomohl jednou pomůže vám asi i podruhé já bych si šanci tipnul na 80%, jinak lze zvolit i jinou léčbu.
s pozdravem

MUDr. Miroslav Sekot

Související dotazy

Úzkost
Dobrý den, je mi 24 let, onehdy jsem byl v těchto...
Úzkost při sportu
Dobrý den, mám problém ohledně mých úzkostí. Přes den...
Úzkost po Klacidu
Dobrý den,chtěla bych se zeptat dlouhodobě beru antidepresiva...
Úzkost a deprese
Dobrý den je mi 16 poslední dva dny sem mela pálení...
Úzkost při cestování autobusem
Dobry den , mam spatnou vzpominku na autobus zvracela...
Úzkost
Dobrý den, před 8 lety jsem začala brát Citalon 20mg...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkost

Dobrý den, gynekolog mi předepsal na základě výsledků vyšetření Doxyhexal 200...

Úzkost

Dobry den, Na podzim 2018 jsem zacala trpet uzkostmi, ktere presly v depresi....

Úzkost

Dobry den, jiz dlouhou dobu se lecim s gener. uzkostnou poruchou. Vyzkousela...

Úzkost

Dobrý den, prosím o radu. Už přes rok trpím úzkostí, ze začátku to bylo jen...

Úzkost

Dobrý den, chci se zeptat na syna 15 let, který dlouho sedí při močení (on rád...

Úzkost

Dobrý den, mám problém, který se neustále stupňuje a opravdu si s tím už nevím...

Úzkost

Dobrý den, mám syna, kterému je 35roků, pracuje 15roků u Policie ČR. Nikdy nebyl...

Úzkost

Dobrý den, je mi 24 let a poslední asi 3 měsíce mívám občasné potíže s bolestí...

Úzkost

Dobrý den, manželovi 38let zjistili nižší hladinu testosteronu .Výsledek je...

Úzkost

Dobrý den, již několik se potýkám s horší psychikou (od mala jsem spíše úzklostlivá),...

Uzkost

Dobrý den paní doktorko, píši vám i přes to, že mám podezření na boreliólu,...

Úzkost

Dobry den Pane Doktore/ pani doktorko, prosim o radu.Merim 199cm Uz dlouho...

Úzkost

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, neboť už opravdu propadám zoufalství....

Úzkost

Dobry den prosim vas o radu.Sest let beru citalopram - nedam na nej dopustit...

Úzkost

Dobrý den, již 7 let se léčím s úzkostmi. Beru Asentru 100 mg a chodím na psychoterapie....

Úzkost

Dlouhodobý pocit úzkosti. Mnohdy popsaného konkretního strachu přecházejícího...

Úzkost

Dobrý den, píši protože uvažuji nad návštěvou psychologa, ale na druhou stranu...

Úzkost

Dobrý den, prosím o radu, co si nechat napsat na úzkosti. Zkusila jsem Sertralin...

Úzkost

zdravim chci se zepta po ablaci v Ikemu mi doktor doporucil Citalec misto neurolu...

Úzkost

Dobrý den, Brala jsem 4roky estan (2r. 10mg a 2 r:5mg) pro úzkost. Před půl...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Špatně usazená čočka po operaci šedého zákalu

Měl jsem šedí zákal a byl jsem na operaci .Pří té operaci mi špatně usadili...

Rychlé bušení srdce v noci

Dobrý den, pane doktore, v noci jsem měla děsivý sen (ve snu jsem byla v nebezpečí),...

Řezání očí, rozmazané vidění

Dobry den porad me rezou oci mam rozmazane videni a dle mudr mam vysoky nitroocni.tlak.25/23...

Pískot při výdechu

Dobrý den, je mi 20 let a poslední 3 měsíce u sebe pozoruji při výdechu slabý...

Syndrom suchého oka

Dobrý den. Mám problémy s krční páteří a hned po první infuzní léčbě jsem dostala...

Herpes simplex

V letech 2016, 17, 18 jsem byl opakovaně léčen pro Herpes Simplex v pravém oku....

Bolest v krku, vykašlání hlenu s krví

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat. Několik dní mě bolí v krku, mám pocit jakobych...

Herpes simplex

V letech 2016, 17, 18 jsem byl opakovaně léčen pro Herpes Simplex v pravém oku....

Ztráta zraku následkem zeleného zákalu a uzávěru sítnicové žíly

Dobrý den, pane doktore, dědeček 88 let má zelený zákal, v červnu 2019 přestal...

Zarudnutí víčka

Dobrý den, asi 10 dní mám potíže s očním víčkem. Na vnější straně asi uprostřed...

Pocit písku v očích

je mi 75 let a poslední dobou mě pálí v očích,j pocit písku v očích a citlivost...

Anti-VEGF injekce

Dobrý den, dotaz ohledně anti VEGF injekcí. Je to náročná procedura pro pacienta?...

Zvracení zeleného obsahu


Pupínky na hýždích

Dobrý den, Už asi rok a půl se trápím s problémem, že mám pupínky na zadku....

Časté močení u dítěte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - syn hodně často přes den močí a velmi málo...

Monopost - opakované použití jedné ampulky

Dobrý den, je mi 74 let a mám glaukom. Kapu kapky Monopost vždy večer po jedné...

Bušení srdce

Dobrý den, je mi 27 let a již nějakou dobu mne trápí záchvatovité rychlé bušení...

Bušení srdce

Dobrý den,mám dotaz ? Je mi 26 let a občas mám velké bušení u srdce,nebolí mě...

Rozsáhlá nepatrná pigmentová skvrna

Dobrý den, mám 17ti měsíční dcerku, která má velmi nepatrnou, avšak rozsáhlou...

Rozsáhlá modřina po pádu

Dobrý den, mam velkou modřínu na pravém boku. Bohužel si nepamatuji jak jsem...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.