Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkost

Ortopedie M. 6.8.2021

Dobrý den,

děkuji moc za odpovědi. Ještě bych doplnil můj předchozí dotaz. Od neděle jsem na dovolené a jezdím na kole. Od pondělí pozoruji jakousi bolest v mém pravém bicepsu a tricepsu. Hrál jsem i několikrát za tento týden ping pong. Před dovolenou jsem se moc nehýbal, vlastně jsem dost seděl (mám sedavé brigády a doma taky nic moc jsem nedělal). Bolesti a únava bicepsu a tricepsu však přetrvával doteď… Bojím se, že se jedná o upnavu svalů v důsledku toho, že v tomto svalu se mi rozjela ALS… pozoruji, že když dám ruce k tělu a najednou zdvihám obě předloktí (jako bych měl v ruce činky a posiloval), tak mě po několika zvednutích začne pálit právě v pravém bicepsu a v levém ne… Mé obavy se týkají toho, že se jedná o unavené svaly v důsledku ALS…

Zároveň mám pocit, jako bych na té pravé ruce, když zatnu ruku, měl menší svaly než na levé ruce… resp. když zatnu ruku, na pravé ruce cítím menší hrbolek (asi triceps) než hmatám na levé ruce, přitom jsem pravák a předpokládal bych, že bych měl mít silnější pravou ruku…. Bojím se, že se může jednat o atrofii svalu v důsledku ALS…

Zkrátka mám strach, že vinou ALS se mi postižené svaly unaví rychleji než ty na druhé ruce, a proto pociťuji slabost jen na jedné straně...

Je ale pravda, že rukou hýbu bez problémů

Myslíte, že je to příznak ALS? Měl bych si s tím dojít k lékaři?

Děkuji moc za dodatečnou odpověď a moc se omlouvám, toto je poslední dotaz. Vím, že už jsem otravný…

P.S. k psychoterapii jsem objednán, k psychiatrovi rovněž.

Mohu požádat i o názor specialisty (neurologa), prosím?

-----------------------------------------------------

PŘEDCHOZÍ DOTAZ ZE DNEŠKA:

moc děkuji za všechny odpovědi, celkem mě uklidnily, a ještě si k mému předchozímu dotazu dovoluji připojit otázky:

1) Co se týká slabosti v pravé ruce, pociťuji ji vlastně od cca chvíle, kdy jsem si přečetl, že příznakem ALS je slabost svalů. Od té doby pořád srovnávám sílu v levé a pravé ruce a přijde mi, že v té pravé ruce je to o trošičku slabší… a to jsem pravák. Nevím, jestli je to spíš psychický, ale kdykoliv něco s tou pravou rukou dělám a myslím na to, jestli není slabá a soustředím se na to, abych zjistil, jak je silná, tak mi přijde, že je slabá… celkově mi přijde, že když na to více myslím, tím víc slabost v ruce pociťuji. Jinak mi ale nedělá problém s rukou hýbat.

2) Od předvčerejška pociťuji na té pravé ruce bolesti svalu v předloktí a tricepsu. Byli jsme na kole, ale reálně mi přijde, že jsem tyto svaly nijak nenamáhal, a pokud jo, myslel jsem, že by mě bolely i na levé ruce. Může být příznakem ALS i bolest svalů? Bojím se, že to s tím souvisí…

3) Kvůli níže popsanému brnění pravé paty a někdy i částí pravé ruky jsem byl na RTG krční páteře (protože moje PL si myslí, že je to od páteře) - výsledek je, že se tam nic nenašlo. To mě ale vyděsilo, protože jsem spoléhal a doufal, že to může být od páteře… Je možné, že by to i tak mohlo být od páteře, ale od svalstva? Jsou na RTG vidět svaly, nebo jen kosti páteře?

Na neurologii jsem objednaný (viz níže), stejně tak i k psychiatrovi a psychoterapeutovi ohledně léčby mé úzkosti.

Omlouvám se za další dotaz.

DOTAZ Z 1.8.2021:

Dobrý den,

děkuji za odpovědi a prosím ještě bych chtěl doplnit následující dotaz: https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/strach-z-nadoru-mozku-452285.

Ještě bych chtěl doplnit včerejší dotaz:

Napadlo mě, jestli by výše uvedené problémy nemohly souviset s ALS? Na internetu jsem našel, že by některé příznaky na tuto nemoc seděly... Když to stručně zrekapituluji, asi už přes týden cítím jakoby mírné brnění/mravenčení/tahání občas hraničící s chvilkovou slabostí v pravém chodidle, někdy cítím určitý pocit stažení v lýtku na téže noze. Chodím normálně, nijak mě to v životě neomezuje, spíše je to nepříjemné... Vším na noze hýbat mohu. Zároveň, jak jsem již uváděl v minulém dotazu, pociťuji jakési pocity tahu a lehkého mravenčení/brnění/tlaku/chvilkové slabosti (ale to nevím, zda mám psychické) kolem palce a ukazováku na pravé ruce, stejně tak někdy i okolo zápěstí na téže ruce, někdy i v celé dlani... Samozřejmě vyjma tohoto pociťuji i již v minulém dotazu (viz odkaz) zmíněné "motání hlavy" (pocit, že každou chvíli ztratím rovnováhu apod.)

Zjistil jsem, že když jsem nervózní, tak klepu nohou. Ale přitom jsem zjistil, že lehce se mi klepe jednou nohou (stylem, že jsem opřen špičkami prstů o podlahu a klepu přes nárt a lýtko nohou) a tou druhou, jejíž pata mě brní, mi přijde, že to jde hůř, resp. chvíli mi trvá, než ji rozklepu. Zkrátka mi přijde, že na jedné noze (na té, která nebrní) mi to klepání s nohou přes nárt jde snáze než na té, která brní… Ale nevím, do jaké míry je normální, že mám nártní svaly na jedné noze silnější než na druhé… Prsty na noze mohu naprosto bez problémů hýbat, ale bojím se, že mi kvůli ALS ochabl nějaký sval, díky kterému se mi hůř klepe tou nohou…

Mám strašný strach, že alternativou, že by to mohl být nádor mozku, to může být i ALS, na kterou neexistuje lék... Jsem z toho zoufalý a nevím, co teď dělat. Na neurologii jsem objednaný až na konec září…

Nyní, jak jsem se vyděsil, cítím i menší slabost v oné pravé ruce, ale to nevím, jestli je spíše psychické... už moc nerozpoznám rovinu psychickou a rovinu tělesných příznaků, které se dějí bez závislosti na psychice...

Prosím, myslíte si, že se může jednat o projev ALS? Jsem už bezradný. Našel jsem, že postihuje především muže starší 40 let, ale bojím se, jestli nejsem nějaká výjimka... Co bych měl nyní dělat?

Ještě ně napadlo, zdali by se nemohlo jednat o příznaky roztroušené sklérózy…

Hlavně mě děsí ta subjektivní slabost v chodidle (především v patě) a v pravé ruce (ne celé paži, ale jen cca po zápěstí, někdy předloktí). Ale všemi svaly mohu hýbat, tak nevím, jestli to třeba není psychické… Mám zkrátka pocit, jako bych měl slabou dlaň a prsty, přičemž ale s nimi mohu dělat vše. Více to brnění cítím v tom chodidle a děsí mě, že to trvá již přes 3 týdny…

Když jsem byl minulý týden u PL, předesal mi pro můj klid CT mozku, na které jdu na konec srpna. V tu dobu mě ale nenapadlo, že by mohlo jít kromě nádoru mozku i např. o ALS nebo tu roztroušenoi sklerózu…

Prosím, co si o tom myslíte? Co bych měl dělat?

Už jsem z těch mých problémů zoufalý a už bych se jich chtěl zbavit, jen se bojím, že půjde o ALS / nádor mozku, který nepůjde léčit…

Odpovídá lékař:

Dr. Kseniia Bilomeria

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Chápu Vaši obavy. Vidim, že už jste dostal několik podrobných odpovědí našich specialistů a musím s nimi souhlasit. Vaše potíže nejsou specifické pro ALS a potvrdit nebo vyloučit nemoc může pouze kompletní vyšetření. Doporučuji proto absolvovat všechna objednána vyšetření a dále postupovat dle výsledků. Důležité je také být v klidu a nestresovat se. Dotaz předávám našim specialistům v oboru neurologie, myslím si ale, že takhle na dálku Vám neporadi.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil


Myslím, že není třeba myslet hned na nemoc, která je přece jen ve výskytu málo častá.
Z ortopedického hlediska je na místě vyšetření stavu končetin, hybnosti svalstva, podrobné zjištění hybnosti, citlivosti svalové síly.
Je pravdou, že pokud jsou končetiny z nějakého důvodu šetřeny a potom následuje větší zatížení - bolest ve svalech se objeví skoro vždy.
Pokud ortoped najde abnormálnost, provede důkladnější vyšetření i rtg a další přístroje.
Většinou směruje pacienta k rehabilitaci, pohybové léčbě a fyzikální léčbě a nález určitě doplní neurologické vyšetření.
Podle všech výsledků potom další postup.
Jen bych podotkl, že směřujeme vždy na časté příčiny a choroby a teprve dle nálezu se pomýšlí na vzácnější a méně se vyskytující.
Z druhého pohledu každý pacient má obavy a ty je třeba řádným vyšetřením usměrnit a pacientovi pomoci. Poradit se s neurologem a psychologem potom jistě je užitečné. V tom směru váš dotaz do poradny je užitečný.
Zajděte nejdříve za svým ortopedem.

Související dotazy

Úzkost
Dobrý den, je mi 24 let, onehdy jsem byl v těchto...
Úzkost při sportu
Dobrý den, mám problém ohledně mých úzkostí. Přes den...
Úzkost po Klacidu
Dobrý den,chtěla bych se zeptat dlouhodobě beru antidepresiva...
Úzkost a deprese
Dobrý den je mi 16 poslední dva dny sem mela pálení...
Úzkost při cestování autobusem
Dobry den , mam spatnou vzpominku na autobus zvracela...
Úzkost a strach
Dobrý den, do nedávna jsem si myslela, že je to normální...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzká předkožka, dětská obřízka

Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám syna 3 roky a má úzkou předkožku. Nedařilo...

Úzká předkožka?

Dobrý den,měl bych na vás takový dotaz.Je mi 15 let a mám problémy z předkožkou.V...

Úzká stolice

Dobrý den, trápí mě úzka stolice,asi před měsícem jsem podstoupil rektoskopii,kde...

Úzká stolice

Dobrý den, obracím se na Vás se svým problémem ohledně stolice. V poslední...

Úzká stolice

Dobrý den, je mi 27 a už asi rok mam úzkou stolici. Když mi bylo 13 byl jsem...

Úzké nosní dutiny a křivá nosní přepážka

Dobrý den, byla jsem u lékaře s problémy s dýcháním a lékař mi řekl, že mám...

Úzké žíly

Dobrý den pane doktore, je mi 20 let a mám hodně úzké žíly. Na odběrech mívám...

Úzkost

Hezký den, Obracím se na vás s jedním pro mne nepříjemným problémem. Každé...

Úzkost

Dobrý den, Je mi 17let ... rok jsem brala sertralin na agorafobii (nejdřiv 100mg,...

Úzkost

Dobrý den, Chci se zeptat na svůj stav. Už asi cca 4mesice, po narozeni...

Úzkost

Dobry den. Trapi me uzkost. Cas od casu se mi to ukaze a velmi mne to desi....

Úzkost

Dobrý den.je mi 23let.trpím panickou poruchou. Ale ne jen to mám strach jít...

Úzkost

Dobrý den, byla mi diagnostikována úzkostná porucha (celodenní motání hlavy,...

Úzkost

Dobrý den, je mi 41 let, nekoupim, zdravě se stravují, mám sedave zaměstnání,...

Úzkost

Dobrý den, asi dva měsíce mě trápí moje zdraví. Cítím se slabá, třesou se mi...

Uzkost

Dobrý den. Před asi dvěma roky jsem měl nepříjemnou příhodu...

Úzkost

Dobrý den je to již skoro dva roky co mám neustálý strach z myšlenek a úzkosti,...

Úzkost

Dobrý den, od září 2016 do letošního léta jsem užíval na úzkostnou poruchu...

Úzkost

Dobrý den, již cca 2 roky trpím na úzkosti a strach, hlavně ráno než jdu na...

Úzkost

Dobry večer, zhruba před měsícem jsem začal pociťovat pichavou bolest u leve...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti břicha

Dobrý den,chci se zeptat asi dva týdny mě trápí bolesti v podbřišku,není to...

Bolest břicha vlevo

Moji ženu pobolívá břicho vlevo dole.Byla na gynekologii a nic se nezjistilo,co...

Výrustky na pochvě


Bolest konečníku, bolest břicha, křeče

Dobrý den. Právě sedím u PC po probdělé noci, kdy mě stíhal jeden „stah“ za...

Nevolnost po aplikaci lokální anestezie

Dobrý den, můj dotaz se týká znecitlivění části chrupu před bolestivým zákrokem....

Bolest v podbříšku

Dobrý den, již třetí den mám bolesti v podbřišku, občas se mi motá hlava a skoro...

Ulnární nerv

Dobrý den Mám takový problém. Již 4 měsíce mám problémy s pravou rukou. Začalo...

Vražedné myšlenky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli mám s mým problémem počkat na objednaný...

Těhotenství

Dobrý den jsem ve 28tt a v noci mne začal bolet šíleně žaludek a postupně se...

Brnění prstů, bušení srdce

Dobry vecer,chtela jsem se zeptat na par veci. Zacnu tou prvni. Poslednich par...

Chronická rýma a operace

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je chronická rýma problémem při operaci. Mám...

Možné těhotenství

dobry den, s pritelem jsem meli pohlavni styk a hned za 2 dny jsem dostala MS,...

Stafylokok v moči a krvi

Dobrý den, je mi 26let a před 14-ti dny mne řezalo a pálilo při močení, každých...

Těhotenství

Dobrý den, měla jsem 4.12. Dostat Ms ale ta se nedostavila.Po 3 dnech jsem začAla...

Bolesti břicha v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 13 tt těhotenství a dnes je to 3 dny, co mě pobolívá v...

Vyrážka kolem konečníku

Dobrý den, už přes 14 dní mam problém se zarudnutím kolem konečníku, ze začátku...

Alkohol a nefrotický syndrom

Dobry den, mam diagnostikovany nefroticky syndrom u ledvin.Nyni po relapsu...

Těhotenství?

Dobry den prosim o radu de 4.12 jsem mela ms normalne . Pohlavni styk ponekolikate...

Bolesti kloubu na prostředníčku

Dobrý den ,zhruba měsíc zpátky při turnaji v malé kopané jsem dostal gól a ze...

Krvácení v těhotenství

Dobrý den, včera jsem měla s manželem pohlavní styk (asi po 10dnech).Jsem na...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.