Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Úzkostná porucha, fobie, léčba

Psychika Tomáš 20.6.2017

Dobrý den, rád bych se s Vámi poradil jak přistoupit k fobii z uzavřených prostor, kterou v posledních týdnech intenzivněji pociťuji. V uzavřených prostorách, ze kterých nemohu vystoupit kdy chci (např. autobus, vlak, letadlo), mám velmi stísněný pocit, sevřený žaludek, zalykám se, případně se mi i točí hlava. Po vystoupení jsem dezorientovaný, jakoby v jiném světě. V minulosti jsem se s takovými pocity v mnohem menší intenzitě setkal především ve vlaku, ale přisuzoval jsem to momentální slabosti. Před dvěma lety jsem byl na vyšetření magnetickou rezonancí, které pro mě bylo velmi nepříjemné, nicméně cestování pro mě nebyl nadále problém. Během posledního roku jsem byl vystavený výrazně vyšší pracovní zátěži, nedostatku odpočinku a špatnému spánkovému režimu. Jsem si toho vědom a myslím si, že problémy mohou být umocněny i tímto. V příštím týdnu mám však letět na dovolenou (kratší let do Skandinávie) a už jen ta myšlenka, že bych měl strávit dvě hodiny v letadle, mě stresuje a ve své podstatě si to neumím představit. Rád bych se Vás proto optal, zda je rozumné se stresující situaci vystavovat (třeba i za použití léku jako je např. Lexaurin) a zda se tím nemůže trauma ještě prohloubit. Děkuji Vám za radu a přeji hezký den.

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

dobrý den, ano samozřejmě Lexaurin je možným řešením pro krátkodobé kritické situace, ale...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Odpovídá lékař:

PhDr. Sylvie Navarová

Specializace: Psychologie, Psychoterapie Pracoviště: PhDr. Sylvie Navarová

Dobrý den, připojuji se k panu doktoru Folprechtovi, že krátkodobé potlačení úzkosti není j...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Fobie
Dobrý den, Vaše poradna mě nabádá k tomu, že je třeba...
Fobie
Dobrý den , mám problém se zvládáním své psychiky je...
Fobie
Dobrý den, Trpím panickou úzkostí strachu ze smrti....
Úzkostná panická porucha
Dobrý den, nedávno mi byla diagnostikována úzkostná...
Sociální fobie
Dobrý den, měl bych takový dotaz, s uvedením celého...
Fobie z rakoviny
Dobrý den potřebovala bych nějakou útěchu a uklidnění....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Uzkostná porucha ,panický starch

Dobrý den mám dotaz před několika lety jsem začala trpět uzkostí a panic.strachem...

Úzkostná porucha a Citalec

Dobrý den,chtěla bych se zeptat a poradit.Delsi dobu mám jisté stavy úzkosti,deprese...dnes...

Úzkostná porucha a deprese po vysazení HA


Úzkostná porucha a nespavost

Dobrý den. Od pondělí ležím doma s chřipkou. Bohužel kromě toho, že je mi strašně...

Úzkostná porucha a syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, dva měsíce se léčím s úzkostí, měla jsem velkou řadu tělesných příznaků,...

Úzkostná porucha a vysoký tlak

Dobrý den od 23 let trpím uzkostnou poruchou , panickymi atakami a učím se mít...

Úzkostná porucha u syna

Dobrý den,můj syn ve 4 letech prodělal úraz popáleniny 23%.Až.když ukončil...

Úzkostná porucha v těhotenství

Dobrý den, mám už delší dobu problém s polykáním jídla. Je mi 21 a před dvěma...

Úzkostná porucha v těhotenství

Dobrý den. Před rokem jsem onemocněla GAD poruchou myšlenky nesmyslné strachu....

Úzkostná porucha, Citalec

Dobrý den. Mám dotaz ohledně leku citalec. Před dvěma měsíci se mi vrátili...

Úzkostná porucha, neurogenní tetanie

Dobry den, kvoli neurogennej tetanii, ku ktorej sa pridala uzkost uzivam eliceu...

Úzkostná porucha, neurogenní tetanie

Dobry den, som 10 mesiacov po porode, zhruba po osmych mesiacoch som sa citila...

Úzkostná porucha, nutkavé myšlenky, závratě, rezignace


Úzkostná porucha, panická ataka

Dobrý den, začala jsem mít úzkostné stavy a panické ataky. Nemohla jsem najednou...

Úzkostná porucha, porucha přizpůsobení

Zdravím, moja manželka práve dokončila vysokú školu a nastúpila ako učiteľka...

Úzkostná porucha, strach z lymfomu

Dobrý den, trápí mi noční pocení, stres a strach o své zdraví... byl jsem v...

Úzkostná porucha, tepová frekvence, tlak

Dobrý den, protože jsem měla velmi vysoký tlak 140/100, vaha byla 105 a tepová...

Úzkostná porucha, terapie

Dobry den, viete mi prosim poradit nejaky homeopaticky liek na uzkost a strach?...

Úzkostná reakce

Dobrý den, obracím se na Vás ještě jednou s mým dotazem. Jak jsem již uváděl...

Úzkostná reakce na kritiku

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám problém zvládat situace, kdy na mě...