Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Výsledek vyšetření

Záda, páteř Tomáš 26.9.2021

Dobrý den,
v příloze zasílám komentář lékaře z magnetické rezonance.
Babička v posledním roce má komplikace s kyčlí a vystřelujícím bolestmi. Nemůže kvůli tomu moc chodit a bohužel doposud se žádný lékař nevyjádřil, co by vlastně mělo probíhat.
Bylo by prosím možné to nějakým způsobem okomentovat? Zdali je to na operaci nebo je možné to zlepšit například rehabilitací?
Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, Vaše babička má bohužel závažné změny na páteři, které jí způsobují zdravotní potíže. Chybí mi vyšetření kyčelního kloubu, neboť může jít o kombinovaný problém, jednak od páteře a jednak v důsledku onemocnění kyčelního kloubu. Pokud toto vyšetření nebylo, ať Vaše babička požádá svého praktického lékaře o odeslání na ortopedii. Co se týče dotazu na operaci, měl by neurolog odeslat Vaši babičku na neurochirurgii ke zhodnocení a vyjádření se se, zda je tento problém potřeba řešit operací. Protože se k této otázce nemohu zcela kompetentně vyjádřit, předávám Váš dotaz ještě ke zodpovězení specialistovi. Co se týče ostatní léčby, spočívá jednak v užívání léků s protizánětlivým účinkem, vhodné jsou vitamíny skupiny B, lokální léčba, někdy se začíná s rehabilitací, jindy je potřeba infuzní léčba a ev. i operační řešení. O způsobu léčení rozhoduje zdravotní stav pacienta a odborná vyšetření, ev. efekt léčebný procesů.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzikální medicína, Fyzioterapie, Rehabilitační lékařství‎, Sportovní medicína‎ Pracoviště: Naprapathy Klinika

Z Vašeho dotazu plyne, že nemá žádnou rehabilitační léčbu. To by bylo v pořádku, neměla li by potíže, má li, tak je to první věc, kterou by měla absolvovat. Aktivní léčbu charakteru fyzioterapie a systematického cíleného cvičení. Podaří li se odstranit potíže, tak je samozřejmě nutné pokračovat v pravidelném cvičení dle zácviku i doma. To ovšem nemá valného významu, dokud je svalově funkční disbalance. Po zlepšení může bát domácí cílené cvičení dostačující. Pokud není schopna cvičit systematicky sama či s domácí pomocí, pak je na místě s určitými odstupy, opakovat rehabilitačně fyzioterapeutickou léčbu( většinou kvartální až půlroční odstupy)Pokud je schopna spolupracovat aktivním cvičením, tak je škoda, že již dávno tato léčba neprobíhá.
Vzhledem k popisovanému nálezu však začátek léčby musí provést lékař, který takto pracuje( v ČR to bývá specialista na myoskeletární medicínu) Pokračování už může provádět zkušený fyzioterapeut či rehabilitační pracovník.
Vyšetření kyčelních kloubů opravdu chybí, stačil by rtg. Nelze posoudit, zda popisovaný edém patří k zánětu, který je třeba léčit léky- tablety či injekce- dle situace. Nebo je to známka přetížení, která je v první fázi ovlivnitelná podobně, injekcí či léky ústně podanými, ale i lokálně aplikovanou fyzikální procedurou, nebo je na místě opět zásah specialisty myoskeletární medicíny a pak teprve výše uvedený postup.
Na základě pouhého nálezu MRI nelze více nasměrovat. vše je bez klinického vyšetření a případného doplňujícího vyšetření- např, denzitometrického jen hypotetické. RTG kyčlí možná není vůbec třeba. Klinické vyšetření vše odhalí a případně dál nasměruje. Chybí také informace o interním stavu a o medikamentózní léčbě, jedná se o nedostatek informací k seriózní úvaze.

Související dotazy

Výsledek CT vyšetření na ORL
Dobrý den, za poslední měsíc jsem byl 4x na ORL...
Sexuologické vyšetření
Dobrý den, sexuolog mě poslal na vyšetření krve. Výsledek:...
EMG vyšetření
Dobrý den, Po operaci vyhřezlé ploténky jsem byla na...
Výsledek plicního vyšetření
Dobrý den chtěl bych se optat muj kamarád trpí s onemocněním...
Výsledek vyšetření
Dobrý večer, byl jsem na BEM a z jeho výsledku jsem...
Výsledek vyšetření
Dobrý den, co znamená anormonotonická děloha? Jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Výsledek ultrazvuku

Dobrý den,dnes jsem byla na ultrazvuku dle 1 uz.vyš.odp.22+0t,ale dle parametrů...

Výsledek ultrazvuku - uzliny na krku

Dobrý den, dnes jsem byl u lékaře na kontrolu podpaží. Mám tam 2 mm fibrom -...

Výsledek ultrazvuku břicha

Dobrý den, kvůli hypokalémii a podezření na gitelmanův syndrom jsem byla poslána...

Výsledek ultrazvuku ledvin

Dobrý den, mohu se prosím zeptat utz vlevo ledvina 90 mm, parenchym 14 mm, dutý...

Výsledek ultrazvuku štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výsledky štítné žlázy. Závěrem vyšetření...

Vysledek VEP

Dobrý den chtěla bych Vás požádat o vysvětlení zprávy z vyšetření VEP, kterou...

Výsledek vyšetření

Dobrý večer, byl jsem na BEM a z jeho výsledku jsem poněkud vyplašený. Prosím...

Výsledek vyšetření

Dobry den chtela bych se vas zeptat na laboratorni vysetreni krve kvuli stitne...

Výsledek vyšetření

Dobrý den, je mi 76 let. Na kolonoskopii mi napsali mimo jiné: Deformovaný...

Výsledek vyšetření

Dobry de, byl jsem na plicnim chodim kazdy rok radeji pro anamnezu v rodine...

Výsledek vyšetření

Dobrý den,prosím o vysvětlení (obecně)nálezu z MR - LS páteře: Oploštělá lordoza...

Výsledek vyšetření

Dobrý den, co znamená anormonotonická děloha? Jsem 41+1 (mám obezitu) a dnešní...

Výsledek vyšetření

Dobry den, po nekolik mesicu me trapily zvysene teploty (do 37,6) a bolest v...

Výsledek vyšetření

Dobry den, zajima mě vaš pohled na výsledky me krve - v příloze. Kromě zvýšeného...

Výsledek vyšetření

Dobrý den, měla bych dotaz před měsícem a půl mi byl zjištěn Bechterev na rtg....

Výsledek vyšetření

Dobrý den, MR vyšetřením krční a hrudní páteře mi byla zjištěna povšechná osteochondrosis...

Výsledek vyšetření a prevence

Dobrý den, můžete mi prosím blíže vysvětlit zprávu z vyšetření MR mozku?: "Několik...

Výsledek vyšetření EEG

Co znamená prosím tento závěr z vyšetření EEG: "Abnormální záznam frekvenční...

Výsledek vyšetření fyzioterapeutem

Dobrý den, byl jsem ošetřen rehabilitačním lékařem, bohužel byl nepříjemný a...

Výsledek vyšetření kostí

Dobrý den: Prosím o vysvětlení vyšetření. Ložiska se zvýšenou kumulací při ventrálních...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Antidepresiva Asentra 50 - vedlejší účinky, sexuální dysfunkce a alkohol

Dobrý den, mám dotaz na na vedlejší účinky ad Asentra 50, které beru jednu tabletku...

Zarostlý nehet u novorozence

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o radu týkající se zarostlých...

Chronická faryngitida

Dobrý den, přiznávám, že už jsem zoufalá. Koncem března mě trápilo zahlenění,...

Boule na chodidle

Dobrý den, zhruba před 8 lety se mi udělala tvrdá boule na chodidle levé...

Hnusně v puse

Dobry den chci se zeptat uz pres tyden vzdy po ranu mam tak hnusne v puse a...

Problém se stolicí po laparoskopii žlučníku

Dobrý den, jsem 16 dní po laparoskopii žlučníku, cítila jsem se dobře, ale měla...

Vředy v tříslech a podpaží

Dobrý den, již několik let léčím neúspěšně vředy v tříslech. Již před lety jsem...

PH moči


Tlak pod pravým žebrem

Dobrý den. Poslední dobou mám tlak pod pravým žebrem, ale jenom když chodím...

Zvýšený bilirubin

Dobrý den paní doktorko, pane doktore. Ráda bych s Vámi konzultovala následující: Již...

Vnitřní neklid, nervozita, stažený žaludek, pocit odtažitosti


Světlejší, béžová stolice

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je problémem světlejší, béžová stolice,...

Operace žlučníku

Jsem naprosto bez problemu od 1 dne operace žlučniku žadne bolesti vše se vyborně...

Test na chlamydie z krve

Dobry den, Mel jsem nechraneny pohlavni styk a partnerce pak nasli chlamydie...

Rakytník dětem - od kdy?

Dobrý den chci se zeptat ... Od kolika měsíců ( let ) může dítě rakytník ? A...

Infekčnost při viróze

Koronavirus vs. viróza: jak dlouho je pacient infekční? Dcera (25 let) je...

Zánět po operaci žlučníku a slinivky

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na zdravotní stav mého otce. Zhruba před...

Kód diagnózy

Dobrý den, co znamená v lekarskem slovniku zkratka dg.:Z380? V jakych pripadech...

Rodinná zátěž při onkologickém onemocnění

Dobrý den, můj otec (58 let), minulý rok mu byla diagnostikována rakovina jícnu,...

Krvácení a bolest břicha po spontánním potratu

Dobrý den, 8.4. jsem podle mého gynekologa začala potracet. 9.4. se mi rozjelo...

Reklama