Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vysoké CRP a otok kolene u tatínka

Ortopedie Markéta 11.10.2018

Dobrý den, moc děkuji za včerejší odpověď paní doktrorce Kovaříkové. Dnes se na Vás obracím znovu s doplňujícími informacemi, které jsem zjistila.

Tatínkovi zaléčeny krvácející vředy, pro které byl hospitalizován na JIP v průběhu července. Dle vyšetření zcela zhojeny. Není možné však podávat některé druhy léků. Následně byl zaveden kardiostimulátor. A tatínek propuštěn.

Od 26. 9. 2018 je tatínek hospitalizován na JIP znovu pro zvýšené CRP. Při příjmu 280. Nasazen dle citlivosti vankomicím + gentamicím (i.v.) a CRP klesalo, nejnižší hodnota cca 80. Od soboty (6.10.) CRP stoupalo a při včerejším vyšetření hodnota dosáhla 180. ATB změněny na Biseptol - tablety. Dnešní hodnota CRP není známa.

Prozatím všechna vyšetření prováděna u tatínka vycházejí negativně. Sami lékaři uvádějí, "že nevědí co dál a jsou v bludném kruhu". Tatínek bez teplot, avšak s velkými bolestmi kolen (podáván dolzin). Objevil se otok nejprave pravého kolene - provedena laváž, odebrány vzorky a po prodloužené době vykultivován staphylococcus epidermidis (nasazeny atb.), jinak nic víc, v moči také nic, borelióza negativní, zápal plic také není, sono srdce také v pořádku. Je možné, že vysoká hodnota CRP může souviset i s kardiostimulátorem?

Prosím o radu, jak postupovat dál?

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Markéto, staphylococcus epidermidis je bakterie, kterou máme všichni zdraví lidé běžně na kůži, avšak pokud se dostane do kloubu, pak je skutečně potřeba jej léčit antibiotiky. Vysoké CRP u Vašeho tatínka skutečně souvisí s nějakou infekcí, otázkou je kde je zdroj. Může jím být jak zmíněné koleno, tak i jiný fokus, např. i žilní vstupy, tedy místa kde jsou napíchnuty kanyly. Oblast, kam byl implantován kardiostimulátor může samozřejmě také hnisat a být tedy zdrojem infekce, ale vzhledem k tomu, že se přístroj implantuje těsně pod kůží, pak by infekce byla vidět- tedy místo by bylo zarudlé, na dotek bolestivé, teplé a pokud by rána nebyla zhojena, pak by se mohl objevit i přímo hnis v ráně, popř. by se rána mohla rozpadnout. Váš tatínek je vyšetřen opravdu podrobně a zcela správně. Určitě by se po nasazení antibiotik na infekci kolene měla provádět průběžná kontrola CRP a v případě, že by se objevily i horečky, zimnice, třesavka, pak odebrat hemokultura, tedy speciální odběr krve kdy se prokazuje přítomnost bakterie přímo v krvi.
S přáním brzkého ústupu obtíží
MUDr. Fričová Danica

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Na tento dotaz jsem již odpověděl.

Související dotazy

Laboratorně zvýšené CRP
Dobrý večer, posielam doplnenie informácii a diagnostických...
Vysoké CRP
Dobrý den, prosím je hodnota CRP 374 hodně vysoká a...
Otok kolene
Dobrý den. Již delší dobu mě trápí bolesti kolebe,...
Otok kolene
Dobrý den, už měsíc mám otok kolene. Bolest je celkem...
Přetrvávající vysoké CRP
Dobrý deň, už viac ako 8 týždňov má trápi zvýšená teplota...
Otok a bolest kolene
Dobrý den,šel sem k lékaři s otokem a bolestí kolene,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysoke CRP

Dobrý den chci se zeptat co dělat když mám CRP 102 lekařka mi dala antibiotika...

Vysoké CRP

Dobrý den,trápí nás už několik let vysoké CRP.Dcera DMO,se léčí 3roky na sarkoidozu...

Vysoké CRP

Dobrý den,prosím o radu.Dcera se dlouhodobě léčí se sarkoidózou plic,nyní bere...

Vysoké CRP

Dobrý den, byla jsem poslána do nemocnice s hodnotou CRP 212 s informací že...

Vysoké CRP

Dobrý večer, chtěla bych se Vás zeptat, zda nemáte nějakou radu k případu...

Vysoké CRP

Dobrý den, pacient 73 let, dříve již diagnostikována neuropatie, po 5denní hospitalizaci...

Vysoké CRP


Vysoké CRP

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu. Moje dcera (6 let) má už potřetí...

Vysoké CRP - ? Zánět ledvin

Dobrý den, můj dotaz je směřován k moji matce 72 let, které včera bylo zjištěno...

Vysoké CRP 148 u 8 měsíční dcery

Dobrý den,dcera (8 měsíců) má cca 14 dní mírnou rýmu...k tomu se poslední 4...

Vysoké CRP a zároveň nízké leukocyty

Vážená paní doktorko, chci se Vás zeptat, co znamená vysoká hladina CRP (100,...

Vysoké CRP a zvýšený marker AFP

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat je mi 35 roků a mám CRP160 , kkdyž něco snim...

Vysoké CRP a žloutenka bez jasné příčiny

Dobrý den, můj zeť šel k lékaři s teplotou a bolestmi hlavy. Podle CRP 54...

Vysoké CRP bez klinických příznaků

dobry den, potrebujem poradit. Moj 5-ročny syn (pravidelne navstevuje skolku...

Vysoké crp u ročního dítěte

Dobrý den, dnes jsem se dozvěděl od bratra že dnes již potřetí za poslední tři...

Vysoké CRP, přesto viróza?

Dobrý den... V neděli z ničeho nic syn 6 let horečky pod 39... V noci, nebo...

Vysoké D dimery

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Před 3 týdny jsem z ničeho nic zkolabovala...

Vysoké D-diméry

Dobrý den, V 8/2017 jsem podstoupila kyretaz před plánovanou hysterektomii...

Vysoké Ddimery, Anopyrin, krvácení z dásní

Dobrý den,přes Vánoce jsem prodělala covid-19.V únoru mi byly zjištěny vysoké...

Vysoké endometrium

Dobrý den, dnes jsem byla na gynekologické kontrole (ne preventivní). Trápily...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kojení a Indometacinový čípek

Dobrý den, jsem třetí den po porodu, nastrih s celkem rozsahlym sitim. Na bolest...

Již dva a půl roku mám na krku zvětšené uzliny


Ložiska v mozku

Dobrý den, na MR mi bylo zjištěno toto: supratentoriálně v bílé hmotě 4 ložiska...

Mozek

Dobrý den, dá se nějak ovlivnit růst nebo odumírání mozkových buněk? Je vůbec...

Bílé pupínky na bradavkách

Dobrý den chtěla bych se zeptat . Na mých bradavkách se dělají něco jako beďary...

Zánět ucha

Mám zalehlé pravé ucho už týden. Doktoři mi řekli že to mám z rýmy, což je pravda,...

Kožní zarudnutí na hýždích

Dobrý den, mám dlouhodobý problém, dělají se mi červené fleky na kůži, převážně...

Prochladnuti a bolest

Dobry den pani doktorko, mel bych dotaz ohledne prochladnuti rukou - dlani...

Dušnost a problém s páteří

dobry den mam pocit tisne na hrudi laborator zakladni v poradku rtg hrudniku...

Betaloc

Dobry den,uzivam Betaloc 50 jednou denne.Zjistila jsem,ze jsem tehotna,je mozne...

Bolest zad


Rakovina

Dobrý den.Byla jsem na odběru krve k vyloučení rakoviny v rodině.Mám se okamžitě...

Zubní inplantáty

dobrý den, je mi třice a mám všechny zuby úplně černé, kořeny špatné. Po vytrhání...

Betaloc ZOK 25mg

Dobry den prosim o radu jiz dlouhou dobu mam buseni srdce drive sem chodila...

Nezhoubný nádor mozku

Dobrý večer před rokem jsem byla na operaci s nádorem mozku o nádor nebyl zhoubný...

Bolest na hrudi pod pravým prsem

Dobry den, dnes jsem mela nocni a asi ve 2 rano mi zacalo pichaz jakoby pod...

Vstávání ze sedačky a zatmění před očima

Dobrý den stává se mi, že když se zvednu ze sedačky, postele nebo třeba židle...

Škrouhání v břiše,plynatost,průjem

Dobrý den, každý měsíc vždy tak na 4 dny mě bolel žaludek,škrouhání v břiše...

Černé pupínky na varlatech

Dobrý den, na varlatech se mi udělali hnědé až černé pupínky. Považoval jsem...

Náhlé křeče na hrudníku

Dobrý den, chci se zeptat na možnou příčinu problému, který mě čas od času "navštěvuje"....

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.