Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vysoký tlak a hypertrofie LK

Srdce a cévy Alena 21.5.2015

chci poprosit o Váš názor.
Je mi 47 let, od posledního porodu před 1,5 rokem trpím hypertenzí, předtím jsem nikdy problémy s tlakem neměla, ani po porodech (mám 4 děti), ani v posledním těhotenství, začalo to až porodem, spíš jsem měla nízký. Protože stále ještě kojím, užívám Dopegyt a Vasocardin. Před cca dvěma měsíci mi vyletěl tlak na 200/120, předtím se držel do 140/90, nikdy nebyl vyšší, spíš nižší. Při EKG vyšetření to ukazovalo na hypertrofii LK, ještě mě čeká ECHO, asi ten "odpolední" tlak byl vysoký delší dobu, což při běžné kontrole můj OL nezjistil, vždy jsem měla dobrý, takže mi medikaci nechával stejnou. Dr. mi teď zvýšil dávku léků a doporučil ukončit kojení (což mám i tak brzy v plánu), abych mohla dostat jiné léky. Od té doby se pravidelně měřím a tlak je vždy ráno dobrý a v průběhu dne se zvyšuje, večer někdy až na 160/105. Nejsem ve stresu ani nijak zvlášť zatížená, mám běžný pohyb, čím je možné, že se mi tlak tak náhle zvýšil? A mám ještě další problém, pravděpodobně jsem těhotná (u lékaře jsem ještě nebyla, jen jsem si udělala test). Vím, že v mém věku je to už riziko samo o sobě, ale dítě bych si ráda nechala, jenže vysoký tlak je další zhoršení možnosti ho donosit....může se dalším zvýšením dávkování těchto léků snížit tlak natolik, aby to nebylo pro miminko nebezpečné a zárověň mu neuškodily? Kromě vysokého tlaku nemám žádné jiné zdravotní problémy, dalo by se říci, podle všech vyšetření, že jinak jsem naprosto zdravá. A také by mě zajímalo, jestli hypetrofie Lk je léčitelná, jestli se srdce může vrátit do původního stavu. Děkuji

MUDr. Zbyněk Cejnar
Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar


Dobrý den,
co se týká hypertrofie srdečního svalu, ta je nevratná. Nyní bych počkal na výsledky ECHO srdce, které určí, zda-li máte hypertrofii levé komory nebo ne. Jako prevence zhoršování hypertrofie je potřeba správně korigovat krevní tlak. Další otázky budete muset probrat se svým ošetřujícím gynekologem ve spolupráci s kardiologem. Bude vhodné si krevní tlak měřit častěji a dle toho upravit medikaci.

Související dotazy

Hypertrofie LK
MŮŽE BÝT PŘÍČINOU KONCENTRICKÉ HYPERTROFIE LK DLOUHODOBÉ...
EKG hypertrofie LK
Vážený pane doktore, měl bych doatz týkající se přesnosti...
Užívání arginmaxu a léků na vysoký tlak
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat,zda může manžel užívat...
Vysoký tlak
Přeji hezký den. Již rok užívám Prestarium Neo Combi...
Hraniční hypertrofie LK v 15 letech
dobrý den. Můj 15tiletý syn byl na kardio vyšetření,...
Vysoký tlak v těhotenství
Dobry den je mi 19.let.. V tehotebnstvi me Tyden me...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysoký tlak nohy

ráno mávam tlak 190 - 200/90 po liekoch postupne klesne aj na 130/67 okolo...

Vysoký tlak - co s tím?

Dobrý den, je mi 18 let, nekuřák, abstinent, sportovec. Od dubna jsem se měsíc...

Vysoky Tlak - nejvhodnejsi leky

Dobry Den, Muj tatinek (66) a vyskoky tlak jiz pul roku dostal na predpis ORCAL...

Vysoký tlak - syndrom bílého pláště

Již několik let trpím vysokým tlakem, jeho hodnoty velmi často dosahují i 200/150...

Vysoký tlak (palpitace,ospalost,zívání)

Dobrý den, pokračuji v odpovědi na tento dotaz: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/ospalost-a-buseni-srdce-v-klidu-55003 V...

Vysoký tlak a antikoncepce

Dobrý den mám na vás takový dotaz mám vysoký krevní tlak a ráda bych věděla...

Vysoký tlak a bolest hlavy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zhruba před rokem mě diagnostikovala obvodní...

Vysoký tlak a bušení srdce

Chcel by som sa mám taký problém som chlap mám 173 cm a 108 kg mám taký problém...

Vysoký tlak a další problémy s tím spojené

Dobry den, je mi 30 let. Pred necelymi dvemi mesici jsem mel umrti v rodine,...

Vysoký tlak a Detralex

Dobrý den, léčím se s vysokým tlakem, cca 3 roky, od posledního porodu. Předtím...

Vysoký tlak a cholesterol

dobrý den, je mi 60 let - mám častý dotaz - "civilizační choroby"...

Vysoký tlak a jeho léčba

Dobrý den. Mám vysoký krevní tlak a už roky beru RAMIPRIL ACTAVIS 5mg, MODURETIC...

Vysoký tlak a jeho léčba

Dobrý den, mám vysoký krevní tlak, jsem pod kontrolou lékaře a bral jsem léky...

Vysoký tlak a mravenčení prstů na noze

Dobrý den, chtěla jsem se poradit. Maminka bere ráno 50 Lozap a odpoledne...

Vysoký tlak a názor na léčbu

Dobrý den,před měsícem mi bylo zle,silné bolesti hlavy,tlak jsem měla po příchodu...

Vysoký tlak a nevhodná kombinace léků


Vysoký tlak a nízký tep


Vysoký tlak a operace štítné žlázy

Dobrý den, žádné léky na úpravu tlaku neberu, vyšetřena TK Holter systol. art....

Vysoký tlak a panické ataky

Dobrý den....jsem už unavená s těchto stavů...jako laik si myslím,že se u mě...

Vysoký tlak a pobyt na slunci

Dobrý den, Vážení, od října 2017 užívám k léčbě vysokého krevního tlaku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kontrola po zavedení nitroděložního tělíska

Dobrý den, mám měsíc zavedené hormonální tělísko Jaydess, dle příbalové informace,...

Opožděná menstruace při stresu


Modřinky na lýtku

Dobrý den. Chci se zeptat, zda se mohou vytvořit modřiny na lýtku z dlouhého...

Vzteklina

dobrý den ujala jsem se kočky z ulice,je u nas 23 dní..proběhla kastrace a chtěla...

Obrna šestého hlavového nervu

Dobrý den, manžel 42 let má již podruhé s odstupem dvou let obrnu šestého hlavového...

Žlutá stolice

Dobrý den, už dost dlouhou dobu mám problém mám žlutou stolici, která se většinou...

Špatné dýchání, bušení srdce, pocity úzkosti, občas špatné polykání

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu. Během posledních dnů jsem zaznamenal...

Otok po artroskopii kolena

za jak dlouho by mel zmizet otok po artroskopii kolena a odstraneni menisku.

Brnění přední strany stehna v těhotenství

Dobrý den , jsem v 5 měs. těhotenství a zhruba 2 měs. mám brnění pravého stehna...

Oralní sex

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, zda je u žen běžné, že je po určitém...

Pálení žáhy

V roce 2006 mi byl diagnostikovan g.reflux. Nasazena lecba Oxy.., uz si presne...

Psychické problémy po antibiotikách

Dobrý den, před 2 týdny jsem po dlouhé době náhle onemocněla silnou virózou...

Jedná se o folikulitidu a jak se léčit ?

Dobrý den, zhruba před pěti měsíci se mi udělal červený pupínek na břiše, zhruba...

Lék Enelbin

dobrý den,chci se zeptat jestli mohu užívat enelbin,trpím únavou,závratěmi,ztuhlým...

Bolest levého stehenního svalu

mám bolest levého stehenního svalu, která se projevuje i v klidu např. při řízení...

Boule pod žebry

Dobrý den, uprostřed pod žebry v místech kde je tzv. trojuhelník a kde je ukončení...

Nervozita před sexem

Dobrý den.Jak se mám zbavit extrémní nervozity před sexem s novou partnerkou?...

Pálení žáhy a říhání


Vzduch pod kůží

Dobrý den, chci se zepatat co mám dělat když se mi stala taková příhoda...píchl...

Bolest dásně po extrakci zubu

Dobrý den Zhruba před 6 týdny jsem byl na problematické extrakci osmičky a...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.