Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zánět mandlí, únava, nevolnost

Infekce Kristýna 10.3.2020

Dobrý den, někdy od října minulého roku jsem prodělala už čtyři angíny, které se střídají s opakujícími se nachlazeními.
Při angínách jsem byla přeléčena antibiotiky. Nemoc se vždy vrátila a únava a pocit nachlazení nikdy úplně nevymizel. V únoru mi na ORL byly provedeny výtěry a odběr krev, kde lékař konstatoval chronickou tonzilitidu a v krvi zjistil hodnoty - ASLO 303 (přikládám zprávu).
Byla mi nasazena imunoterapie lékem Luivac s tím, že ho mám brát tři měsíce s měsíční pauzou. Zhruba za 14 dní budu lék opět nasazovat. Můj zdravotní stav je momentálně takový, že jsem tak unavená, že sotva stojím na nohou, nemám chuť k jídlu, která se střídá s častými pocity na zvracení a více než 14 dní mě opravdu hodně svědí kůže po celém těle. Po tomto jsem se obrátila na lékaře z imunologie v Ústí n. Labem. Zde mi bylo jen řečeno, ať doberu Luivac a byla mi znovu odebrána krev, jejíž výsledek mi bude znám až při další kontrole v dubnu. Pracuji jako asistentka soudce a v květnu mě čekají státní zkoušky. Každý měsíc mám minimálně dvakrát příznaky náběhu na chřipku. Jsou dny, kdy mám pocit, jako by se mi rozpadalo tělo za živa a ta únava je opravdu neúnosná. Vše řeším operativně pomocí ibalginu, po kterém se mi alespoň částečně uleví. Už nevím, na koho se obrátit a čekání na léčbu, která mi konečně pomůže je nekonečná. Upřímně řečeno, už bych dala vše za to, abych mohla opět normálně fungovat.

Předem velmi děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, doporučovala bych Vám požádat o sdělení výsledků z imunologie dříve aspoň telefonicky. Měla by jste se dotázat, zda Vám byla odebrána krev i na tzv. serologické vyšetření, konkrétně na EBV virózu nebo-li infekční mononukleózu. V případě pozitivity by bylo vysvětlení pro Vaši enormní únavu, zažívací potíže a problém s mandlemi. Dále by bylo třeba zvážit, zda únava není signálem přetížení a tedy že Váš organismus potřebuje nutný odpočinek. Svědění těla může souviset s alergií, např. na Luivac nebo jiný lék či doplněk stravy, může jít i projev zatížení jater. Proto bych doporučovala i vyšetření jaterních testů. Může jít o reakci na antibiotika, jaterní testy mohou být také zvýšené u infekční mononukleózy. Doporučuji Vám co nejvíce odpočívat, navýšit vitamíny C a skupiny B a zinek a v případě poruchy jater i jaterní dietu a jaterní čaj. Popř. bude vhodné doplnit ješte kožní vyšetření a ultrazvuk břicha. Předávám Váš dotaz ješte ke zodpovězení specialistovi.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jolana Novotná


Dobrý den, souhlasím plně s paní doktorkou, řiďte se tedy doporučením z předchozí odpovědi. Jen k doplnění: ASLO je zvýšeno, ale může to být i jen signál, že jste byla opakovaně v kontaktu se Streptokoky. Určitě by bylo dobré znát hodnotu jaterních testů. Luivac je preparát, který bývá velmi dobře snášen, i když svědění kůže se může u malého procenta pacientů vyskytovat. Účinky určitě má pozitivní, pokud budou jat.testy v normě, dobrala bych ho. Jen ještě doplním, že na vylepšení imunity jsou dobré přípravky buď s Hlívou ústřičnou nebo Betaglukanem (vyšly pozitivně i v klinických studiích), účinek samozřejmě není hned, chce to také čas. Jen popřemýšlejte, jestli by příčina obtíží-únava, nechutenství atd. nemohlo souviset i s Vaším psychickým stavem, přetížení v práci, obavy ze zkoušek atd., někdy opravdu může dojít k tzv. somatizaci obtíží, kdy psychické přetížení se projeví "tělesnými" příznaky jako nemoc. Přeji hodně štěstí J.N.

Související dotazy

Chronický zánět mandlí
Dobrý den,chci se zeptat mám opakované bolesti v krku...
Únava, nevolnost
dobry den rada by se zeptala tady pripada mi ze na...
Chronický zánět mandlí
Dobrý den, můj přítel trpí na chronické záněty mandlí,...
Nevolnost, únava
Moc prosím o radu. Už rok se s tím trápím a dokonce...
Chronický zánět mandlí
Dobrý den, před 2 lety jsem měla po mnoha letech angínu,...
Únava, nevolnost
Dobry den, chtela bych se zeptat ohledne meho 11ti...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zánět mandlí

Dobrý den, dnes jsem byla u lékaře, bohužel se chci zeptat znova, protože s...

Zanet mandli


Zánět mandlí

Dobrý den, mam potíže s pravou mandli. Oproti levé je zvětšená. Před pár lety...

Zánět mandlí

Dobrý den, každý rok se mi vrací angíny. Stačí, když si dám více zmrzliny,...

Zánět mandlí

Dobrý den, již 3 roky mě trápí chronický zánět krčních mandlí, měla jsem již...

Zánět mandlí


Zánět mandlí - ? virový nebo bakteriální?

Dobrý den,chci se zeptat, zda když má syn červené pupínky v krku, nikoli na...

Zánět mandlí - chronický

Dobrý den, již delší dobu, cca 2 roky mám napuchlou levou krční mandli a...

Zánět mandlí - opakovaný

Dobrý den, 30.4.jsem prodělala anginu s vysokými teplotami mandle celé prohnisané.Byl...

Zánět mandlí a COVID

Dobrý den, v pondělí jsem byla na testech a byl mi potvrzen koronavirus, mám...

Zánět mandlí, pocit cizího tělesa v krku

Na začátku prázdnin jsem se jeden víkend potýkala s virózou, kdy jsem přes noc...

Zánět mandlí?

Dobrý den, Aby byly jasné všechny souvislosti, tak svůj problém rozepíšu v...

Zanet mazove zlazy na penisu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli i při zánětu mazových žláz může dojít...

Zánět mazové žlázky oka

Dobrý den, poprosil bych o radu. Už asi dva týdny se mi na očním víčku a kolem...

Zánět mazové žlázky penisu

Dobrý den, dnes ráno jsem se probudil a z ničeho nic jsem objevil na špičce...

Zánět mazové žlázky penisu

Dobry den, udělal se mi vřed na penisu. Chtěl bych se zeptat co s tím. Popřípadě...

Zánět mazové žlázy

Dobry den,mam zrejme zapalenu mazovu zlazku na velkom pysku ohanbia, svrbi to...

Zánět mazové žlázy

Dobrý den, včera se mi udělala tvrdá boulička velikosti hrášku na stydkém pysku....

Zánět mazové žlázy

Dobrý den, již několik měsíců mám na zadku vystouplý pupínek. Nejdříve, když...

Zánět mazové žlázy

Dobrý den, já se vás už ptal včera a zrovna dneska to prasklo a vytekl z toho...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Trápí mne bolest břicha konkrétně nadbříšek jako žaludek


Pití kávy a motání hlavy

Pekny den chcem sa spitat na jednu otasku ...do teras som pil kafe a nic mi...

Svědění a krvácení řitního otvoru

Dobrý den, mám problém, se kterým se tak trochu stydím jít za svým praktickým...

Mám 14 let a mám problém s přetažením předkožky při erekci


Bolest tváře

Posledni tydne mne trapi zahadne bolesti na leve strane tvare, nekdy se tvari...

Bulka na hlavě ve vlasech

Dobry den prosila bych o pomoc.Uz mam na hlave ve vlasech pres rok dve kozni...

Jak dlouho působí Klacid v těle?

Dobrý den, jak dlouho zůstává klarithromycin podávaný 2 x denně po 14 dní -...

Pocit tlaku v krku, dušnosti

Dobrý den. dá se poznat nádor v krku z běžného vyšetření na orl? byla jsem před...

Antikoncepce Leanova a krvácení mimo cyklus

Dobrý den, beru atikoncepci Leanova už 10 měsíců a prozatím se objevilo pár...

Husté sperma

Chtel jsem se zeptat i kdyz je mi to trapne kdyz mam moc huste sperma je to...

Prohlubeň v lýtku

dobrý den, na pravém lýtku jsem nejdív měla modřinu a pak se mi ve svalu objevila...

Reakce na antibiotika

Dobrý den. Na zánět nosohltanu mi lékař předepsal antibiotika - Doxybene. Dnes...

Boule u krční páteře

Dobrý den.Před 6-ti týdny se mi udělala boule u krční páteře.cca 2cm nad takovým...

Jedna věta lékaři málokdy stačí

bolí to při stlačení v oblasti jater, hořkost v ústech, zácpa

CT L4/5 a L5/S1

Dobrý den byla jsem na CT páteře a toto mi napsali : - 5 volných obratl. těl...

Stopa krve v moči

Dobrý den, jsem těhotná (26tt), včera na kontrole mi sestřička v moči zjistila...

Artroza II - III stuoně

Dobrý den, při ASK kolene mi byla diagnostikována artroza II-III stupně a ortopedem...

Pálení při močení, krvácení po styku

Dobry den,uz asi pul roku me trapi paleni po moceni,a asi hodinu po nem. Pred...

Odstranění dělohy a vaječníků pro karcinom, je nutné užívat hormony?

Dobrý den, v srpnu mi byly odstraněny vaječníky i děloha z důvodu karcinomu...

Potýkám se s opakujícím loupáním vrchní tenké kůžičky na žaludu a předkožce

Dobrý den, potýkám se s opakujícím loupáním vrchní tenké kůžičky na žaludu a...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.