Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Způsoby léčby žlučového kamene

Chirurgie Martin 21.4.2016

Dobrý den,
Je mi 43 let a z důvodu jistých obtíží (bolest v pravém podžebří) jsem navštívil chirurgickou ambulanci. Byl jsem poslán na ultrazvuk, kde mi byl diagnostikován žlučníkový kámen. Oficiální zpráva z vyšetření zní: "V blízkosti infundibula konkrement velikosti 7mm, stěna nerozšířena". Žlučovody by měly být průchodné, po vyšetření krve byl vyloučen akutní zánět žlučníku a byla mi doporučena operace v horizontu cca 1 měsíce. Týden po tomto vyšetření jsem ještě podstoupil gastroskopické vyšetření, kde mi byl nalezen zánět dvanáctníku. Obě diagnózy mají prý velmi podobné příznaky, takže do dneška netušim, co vlastně mi bolest způsobilo a zda tyto diagnózy spolu nějak souvisí. Byl mi předepsán Omeprazol, lehká strava a šest týdnů léčba zánětu dvanáctníku a poté by měla následovat operace žlučníku. Od zmíněného prvního vyšetření je to již 16 dní a bolest přetrvává, ikdyž poslední asi tři dny je to trochu lepší. Bolest se projevuje jako nepříjemný tlak a "dloubání" v pravém podžebří. Ve spánku a v klidovém režimu na lůžku dojde ke sklidnění, při "zátěži" (chůze, stání, běžné činnosti) se bolest opět vrací. Celkově se cítím unavený a malátný, stav je podobný stavu z nachlazení, nebo při viróze.

Moje dotazy jsou následující:

1. Která z výše uvedených diagnóz pravděpodobně způsobuje popsanou bolest?
2. Je možné, že bych mohl mít ve žlučníku více kamínků, které ultrazvuk neodhalil, nebo ultrazvuk odhalí vždy přesný počet kamínků a já mám skutečně jenom ten jeden?
3.Neexistuje kromě odebrání žlučníku ještě jiná možnost, např. odstranění kamene endoskopicky metodou ERCP, nebo je tato metoda pro odstranění kamene ze žlučníku nepoužitelná?
Ikdyž mi byly předneseny argumenty pro operaci a odstranění žlučníku, přetrvávají u mě pochybnosti a operace mi přijde z laického pohledu jako příliš radikální řešení. Jaká jsou pro mě rizika a následky při nepodstoupení, nebo naopak podstoupení operace. Jaký postup byste mi doporučili?
Děkuji moc za odpověď :-)
S úctou a pozdravem
Martin

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Dobrý večer, Martine, Váš dotaz předávám odborníkovi z oboru chirurgie....

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil


Diagnoza zánět dvanáctníku není v dostupné literatuře popisována, možná, že přesněji j...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Způsoby a postup k odstranění hemeroidů
způsoby a postup k odstranění hemoroidů
Kamene v prostate, ejakulat
Sú na vine kamene v prostate, ak mám slabú erekciu...
Kamene v prostate
Doplním zodpovedaný dotaz Budem mať 66 rokov a behom...
Ukonceni tehotenstvi zpusoby cena
Dobrý den zajímalo by kolik kč stojí ukončení těhotenství...
Drceni ledvinového kamene
Dobry den, predevcirem jsem absolvovala drceni ledvinového...
Tenisový loket - způsoby konzervativní léčby
Dobrý den, ortoped mi indikoval zánět vazu v levém...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Způsob užívání antibiotik

Dobrý den, byly mi zjištěny chlamydie. Moje matka mi šla vyzvednout recept,...

Způsob vyšetření

Co znamená pojem cevní konsiliární vyštření, jak to probíhá.

Způsobilost řídit automobil - epilepsie

Dobrý den, dnes jsem byl na náštěvě u své lékařky na neurologii. Před rokem...

Způsobuje Biosil možnou nadvahu

Hezky den,může dlouhodobé užívání Biosilu Plus (složení: biotin,kyselina pantothenová,zinek,oxid...

Způsobuje častá horká lázeň trvalou neplodnost?

Dobrý den, již mnoho let si kvůli psychické relaxaci dopřávám velmi horké...

Způsobuje propolis skvrny na zubech?

Dobrý den, po pozdě zjištěné neléčené atb spálové angíně mám kloktat. Kloktám...

Způsobuje přejídání fibrilace?

Dobrý den. Slyšel jsem názor, že jednou z příčin fibrilace síní může být přejídání...

Způsobuje toaletní papír rakovinu?

Dobrý den. Někde jsem četl, že toaletní papír může způsobit rakovinu, protože...

Způsoby a postup k odstranění hemeroidů

způsoby a postup k odstranění hemoroidů

Způsoby antikoncepce a Leidenská mutace

Dobrý den, 8 let jsem užívala antikoncepci, ale byla mi zjištěna před půl rokem...

Způsoby, kterými je možné zjistit u mne vedlejší účinky Pamyconu - před aplikací do nosu

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat jakými způsoby je možné zjistit, jak bude...

Zrak

Dobrý den , někdy se mi stává že nemužu vubec zaostřit.Je jedno zdali se právě...

Zrak

Dobrý den, jmenuji se Ondřej a je mi 28 let. Jako předčasně narozený jsem prodělal...

Zrak

Dobrý den, je mě 43 let a před 7 lety jsem prodělal operaci po odtržení sítnice.Po...

Zrak

Dobrý den, vidím svůj nos, pokud se dívám na jakoukoliv vzdálenost jinak...

Zrak

dobrý den, můj syn se podíval do čtečky čárových kodů, která svítila červeně...

Zrak

Dobrý den, Poměrně rád jezdím na kole a mám přitom občas problém. Konkrétně...

Zrak

Dobrý den, chci se zeptat - pracuji ve výrobě, kde se do výrobků instalují světelné...

Zrak - vědomé rozostření

Dobrý den, mám na vás dotaz spíše ze zvědavosti. Od mala mám schopnost si vědomě...

Zrak a čistici učinky u roztroušene sklerozy

Dobry den,mam dotaz.sem 3 mesice v lečeni s roztroušenou sklerozou se zanetem...