Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšené hodnoty jaterních testů

Trávení Andrea 26.5.2021

Dobrý den, v pondělí jsem byla na klasické kontrole na krvy. Dnes jsem si výsledky vyzvedla. Hematologii mám celou v normě. Základní biochemii už ne, výsledky: S_Alt mám 3,27 (norma 0,00-0,52) a S-AST 8,43 (norma 0,00-0,52) ostatní v pořádku. Diabetologie, lipidový metabolismus, štítná žláza a stav séra v pořádku. Alkohol nepiju, jen velice zřídka, jsme kuřák. Léky které pravidelně užívám: Emannera 20mg 1x ráno a analergin. Antipkoce: Nitroděložní tělísko Mirena. V sobotu jsem měla 1x brufen 400. Jinak žádné jiné léky neužívám. Občas si dám šumivý vitamín C a magne B6.
Mohu se zeptat co mám teď dělat? Zda se někam objednat? Ty výsledky mě hodně děsí. Děkuji ta odpověď.

1. Doplňující dotaz dne 26.5:
prosím o informaci co by tyto výsledky mohly znamenat.
V Ikeu jsem již byla na gastru a sonu břicha ale je to již několik let.
Poslední gastro mi vyšlo v pořádku bez zánětu.
Brufen jsem měla vyjímečně, bolest po silovém treninku. Jinak ho neužívám.
Ještě doplnuji že jsem teď dva měsíce měla krabičkou dietu. (Zdravé stravování - program Fit+ 5000kJ)
Takže jsem jedla zdravě.



2. doplňující informace 27.5.2021:
děkuji za Vaši odpověď. Hodnoty Bilirubin celkový mám 9,4 (norma 0,0 -18,7), S_ALP 1,36 (norma 0,00 - 1,65) a GGT 0,24 (morma 0,00 - 0,67). Vše v pořádku.
Je možné že s tím může souviset?:
1) v říjnu loňského roku jsem byla na extrakci zubu v kosti....týden jsem užívala atb na zánět a celkem měsíc prášky na bolest (dlouho se to hojilo, měla jsem, kořeny v trojklanném nervu a při vytržení došlo k porušení)
Užívala jsem Milgamu N a Aullin.

2) v březnu jsem jsem byla na očkování proti Covidu -CominartyPfazer (1. dávka 8.3.2021, 2. dávka 29.3.2021)

3) tento víkend jsem měla svalovou horečku (začala jsem chodit do posilovny a pravděpodobně jsem to přehnala s váhou činek), horečku jsem neměla ale nemohla jsem zvednout a natáhnout ruce. Je možné že by to mohlo mít vliv na jaterní testy?
Čtvrtek posilovna - sobota svalová horečka - v pondělí odběr krve.
4) V minulosti jsem prodělala toxoplasmozu (cca 4 roky), byla jsem pouze sledována, nijak se to neléčilo.

Je možné abych měla infekčních hepatitidu nebo infekci EBV když nemám průjem, nezvracím, žlutou kůži nemám ani bělmo? Mohu normálně chodit do práce?

3. doplňující dotaz 16.6.2021
Dobrý den,
praktický lékař mi ještě znovu nabral krev.
ALT a AST klesá.
Teď tam mám prozměnu toto:
EBV-VCA IgM pod 10 (norma do 20)
EBV-VCA IgG 296 (norma do 20)
EBV- EA IgG pod 5 (norma 40)
EBV-EBNA IgG 146 (norma do 5)

Anamnestická hladina protilátek
S_Ab/CMV IgM 11,70 (norma do 18)
S_Ab/CMV IgG 98,50 (norma do 12)

Co to prosím znamená? Prodělala jsem mononukleózu? Mám mít nějakou dietu nebo brát léky?

Odpovídá lékař:

MUDr. Michaela Říhová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: IKEM Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny - Kardiocentrum

Dobrý den, Andreo, děkujeme za Váš dotaz.
Výsledky z jaterního profilu jsou opravdu zvýšené, proto doporučuji objednat se ke gastroenterologovi, resp hepatologovi a na ultrazvuk břicha a to vše provézt cestou vašeho praktického lékaře. Nevím, zda Vás néco i trápí v rámci trávení, nicméně, předpokládám, že ne, když to byl rutinní odběr krvi. Zkuste omezit mastnou potravu a léky právě jako ibalgin, Brufen atd. S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Philip Waka Njeka

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Oblastní nemocnice Příbram

Dobrý den paní Andreo, děkuji za Váš dotaz. Ano tyto výsledky máte zvýšeny. Nevím jak s ostatními jaterních testů( bilirubin, ALP, GGT), ale předpokládám, že jsou v pořádku, když jste o ně nezmínila. Pokud nejsou zvýšeny ALP i GGT lze pak předpokládat, že se nejedná o onemocnění žlučových cest, ale přímo jaterní tkáně. Zvýšení těchto testů může být pouze přechodně následkem expozicí jater nějakou látkou nebo znaky chronicķého jaterní zánětu na podkladě nějakého inzultu. Je nutné vyšetření na gastroenterologii, kde bude odebrána anamnéza a dle toho lze indikovat vyšetření jako vyloučení infekčních hepatit, infekce EBV( ve smyslu vyloučení infekční mononukleozy), autoimunitní nemoci jater či jiných onemocnění.Opakovaní ultrazvukového vyšetření jater i žlučových cest. Nutné je anamnéza užívaných léků atd. 

Tyto výsledky můžou být pouze dočasné a dojde k samovolné úpravě. Nutné opakovat odběry do 14dnů od posledních k sledování vývoje. Myslím si, že žádnou dietu dodržovat ted nemusí.

Přeji Vám hezký den.

Dr. Njeka

Odpovídá lékař:

MUDr. Philip Waka Njeka

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Oblastní nemocnice Příbram

Dobrý den Andreo, děkuji za doplnění anamnézy, opravdu velký fyzický zátěž může přechodně navýšit jaterní testy( transaminázy- ALT a AST). Současně bývají i zvýšeny svalové enzymy jako kreatinin kinaza a myoglobin. Doporučuji kontrolní odběry v kratším časovém odstupu a pokud bude úprava, tak extremní fyzický zátěž byl důvod abnormalní hodnoty jaterních testů. Obecně pokud není ta anamnéza jasná, odebírají bežně testy na žloutenku, ale myslím si u Vás nebude ten případ.

Hezký den Vám přeji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Philip Waka Njeka

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Oblastní nemocnice Příbram

Dobrý den Andreo, děkuji za dotaz. Protilátky IgG proti EBV znamená, ze jste v minulosti setkala s EBV virem aniž by vyvolala nějakou nemoc. Infekční mononukleoza se jen objeví u malého procenta populace a na začátku má příznaky jako při chřípce, pak se objeví obraz anginy, zvětšené krční uzliny a zvětšení jater i sleziny. Je to běžný virus v populaci a skoro 90% lidi už s tim virem setkalo. Tak není důvod mít obavu a žádná jaterní dieta není potřeba. Jaterní testy již máte skoro v normě.

Přeji Vám hezký den. 

Dr. Njeka

Související dotazy

Zvýšení jaterních testů
Dobrý den, syn (13let v dubnu) má zvýšené hodnoty jaterních...
Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů
Dobrý deň chcem sa opýtať či vadí mať zvýšené hodnoty...
Vyšší hodnoty jaterních testů
Přeji hezký den, poslední týdny mi nebylo vůbec dobře...
Mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů.
Dobrý den, mám dotaz ohledně zvýšených jaterních...
Vyšší hodnoty jaterních testů
Dobrý den, prosím Vás, psal jsem zde včera, že jsem...
Zvýšená hodnota jaterních testů
Dobrý den, v dubnu letošního roku při odběru krve...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšené hodnoty AMH, PCOS

Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit přiložené hodnoty, co znamenají? Lékařka...

Zvýšené hodnoty anti TPO protilátek a normální hodnoty hormonů ŠŽ

Dobrý den, prosím dnes jsem si vyzvedla krevní výsledky na štítnou žlázu, prosím...

Zvýšené hodnoty ASLO

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně zvýšených hodnot ASLO. Na zvýšení se přišlo...

Zvýšené hodnoty Ca

Dobrý den. Prosím o vysvětlení.Mám revmatoidní artritidu,koxartrozu,osteopenii.Přitom...

Zvýšené hodnoty CRP

Dobrý den, prosím o radu. Můj otec má zvýšené hodnoty CRP 94,3 mg/l, ASLo je...

Zvýšené hodnoty CRP a sedimentace

Dobrý den ,minulý rok sem mne la v říjnu zapal plíc a i po vyléčení už víc...

Zvýšené hodnoty FT3

Dobrý den,mám dotaz ohledně syna,při krev. rozboru měl zvýšené hodnoty FT3...

Zvýšené hodnoty GGT

Dobrý den. Minimálně 15 let mám zvýšení hodnoty GGT (GMT) kolem 4 ukat/l. Ostatní...

Zvýšené hodnoty GMT

Dobrý den, mám dceru, které je 17 let, byla na jaterních testech, vše má v...

Zvýšené hodnoty hormonů

Dobrý den. prosím Vás o radu 3 roky se léčím na hyperprolaktinemii byl nalezen...

Zvýšené hodnoty kreatininu

Uctivě zdravím, prosím, byl jsem před týdnem na jaterních testech, a krom zvýšených...

Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů


Zvýšené hodnoty krevních testů na štítnou žlázu

Dobrý den,již několik let mám problém s nutností potřeby spánku během dne (při...

Zvýšené hodnoty krve

Dobrý den,osledně jsem byla na celkovým vyšetření a našli mi zvýšené hodnoty...

Zvýšené hodnoty markeru v krvi

Dobrý den,asi 2 měsíce mě pobolívá v podbřišku a v bederní části zad,absolvovala...

Zvýšené hodnoty markeru v krvi

Dobrý den paní doktorko,chtěla bych se zeptat jaký onko marker bývá zvýšený...

Zvýšené hodnoty neutrofilů a eosinofilů

Dobrý večer, reaguji na vaši zprávu 363244 a moc děkuji. Jsem nekuřácká a ani...

Zvýšené hodnoty protilátek proti š.žláze

Dobrý den, před 2 měsíci jsem si nechala od praktického lékaře udělat testy...

Zvýšené hodnoty protilátek proti štítné žlázy

Dobrý den, paní doktorko, je mi 42 let a minulý týden jsem byla na vyšetření...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mokvání penisu

Dobrý den.Mám takový menší problém.Jednou se mi už stal minulé léto a trval...

Nepravidelnost menstruace při zavedeném tělísku

Dobrý den, 2 roky jsem brala hormonální antikoncepci a měla jsem pravidelnou...

Bolest pod žebry


Zvýšené ASLO, bolesti nohou, únava

Dobrý den, mám zvýšené ASLO, a několikrát jsem byla léčena pendeponem. ASLO...

2 roky mě trápí bolest v oblasti levého SI sklouben

Dobrý den, je mi 23 let, již 2 roky mě trápí bolest v oblasti levého SI skloubení....

“tiky” ve svalech na nohách

dobry den, asi tyden mam takove “tiky” ve svalech na nohách.. neni to nijak...

MINIRIN MELT 120 uQ

Dobrý večer! Dneska syn dostal u paní doktorky Minirin melt. V příbalovém letáku...

Zvýšené jaterní testy AST 6,93 ALT +-3

Dobrý den, náhodou minulý týden u kožařky mi byly zjištěny zvýšené jaterní...

Bolest je zezadu kolene


Intenzivní píchání v levém třísle


Hrudky kolem řitního otvoru

Dobry den chtel bych se zeptat uz delsi dobu mam kolem ritniho vence hrudku...

Odplaveni antibiotik z tela

Dobry den ! 1)Potreboval bych vedet za jak dlouho se uplne dostanou antibiotika...

Bolest v dolní končetině a kulhání po intramuskulární injekci

Dobrý den, prosím o radu, nejsem vyškolení ve zdravotnictví a však, pichame...

Neustálé nucení na močení


Norethisteron

mohu během užívání léku norethisteron otěhotnět, když máme nechráněný sex?

Mykóza a opožděná menstruace

Dobrý den, je mi téměř 19 let, rok jsem brala hormonální antikoncepsi od ledna...

Fascikulace a svalova slabost

Dobry den, jiz treti rok mne trapi fascikulace po celem tele. Drive to byly...

Zvýšené ALT v krvi

Dobrý den,mám zvýšený jaterní ALT hodnotu na 1,4 .Je to prosím výsledek na nějaké...

Bulka ušního boltce

Dobrý den Už druhý den mě bolí horní boltec v pravém uchu. Ucho vzhledově je...

Bolesti pod žebry a nad ledvinami

Dobrý den, můj problém vznikl před pár dny. Byl jsem silněji nachlazen. Běžné...

Reklama