Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšené jaterní testy

Trávení Monika 19.4.2021

Dobrý den, mám dotaz už jsem jednou psala. V lednu mi dle CT břicha byl zjištěn chronický zánět apendixu a koncem prosince jsme prodělala covid. Od ledna jsem brala lexaurin poté xanax a od února beru antidepresiva. Léčím se generalizovanou úzkostí. Mám noční pocení, které odeznělo, ale nyní se blíží operace a vrátilo se. Dnes mi volali od lékaře kvůli odběrům krve, že mám hodnoty GGT a ALT o 1/3 vyšší než mají být. A musím na nové. Bohužel je tam nějaký student, který mi řekl, že by to mohla být rakovina. Jinak mám všechny hodnoty v pořádku a v únoru jsem měla v pořádku i hodnoty jaterních testů. Posílám zprávu z února. Řekl mi také, že CT břicha z ledna nic neznamená. Chodím pravidelně na gastro a beru 2x denně Emmaneru a 2x denně duspatalin retard. Mám se opravdu obávat rakoviny? Občas cítím v ústecha pachuť, ale mám často sucho v ústech jak jsem ve stresu. Také se mi dělají červené tečky na těle a pihy, ale minulý týden jsem byla na kožním a vše v pořádku. Pan doktor říkal, že to nejsou petechie.

1. doplňující informace ze dne 20.4.2021
Dobrý den,
moc děkuji za odpověd. Přesné hodnoty mi medik, který je na recepci u
mého lékaře neřekl jen, že tyto dvě hodnoty jsou skoro o 1/3 zvýšené a
když jsem se ptala jestli to mohou ovlivnit antidepresiva, panické ataky
a to že jsem ve velkém stresu tak na to mi nedokázal odpovědět jen mi
řekl, že by to mohla být rakovina a že CT z ledna nic neznamená. Ale
chodím pravidelně na gastro právě a paní doktorka mi i prohmatává
břicho. Moc děkuji za Vaši odpověd a doufám, že bude vše v pořádku a
budou mi o moc příští týden odoperovat slepák.
Děkuji za uklidnění. Medik mi opravdu dost vyděsil.


2. doplňující informace 21.4.2021:
Dobrý den,

moc Vám děkuji za informace. Dnes jsem mluvila s praktickou lékařkou a
bylo mi sděleno, že ten, kdo mi volal výsledky jaterních testů byl pouze
brigádník na recepci bez zdravotního vzdělání a s tou rakovinou to byl
vtip. Paní doktorka mi také řekla, že to může být po lécích a že mohu
jít na operaci. Jaterní testy a kontroly už budu řešit u své lékařky na
gastru a snad bude vše v pořádku.

Hezký den.

Odpovídá lékař:

Dobrý den, Moniko. Nevím z jakého důvodu jste byla informovaná o možnosti rakoviny. Není mi ani jasné, o jakou rakovinu / kterého orgánu/ by se mělo jednat. Pokud jde o nádor jater, tak jaterní testy zvýšeny být mohou, ale spíše pokud jste měla v lednu 2021 CT s normálním nálezem na tomto orgánu, tak bych uvažoval nad jinou příčinou. Začala jste nově užívat antidepresiva, některá antidepresiva mohou jaterní testy zvyšovat. Pokud by se jednalo u Vás o polékové zvýšení jaterních testů, pak je určitě vhodná kontrola s odstupem 3-4 týdnů, aby se posoudil vývoj. Hodnoty, které uvádíte, i když jste neuvedla přesné hodnoty, nejsou závažné. Ale je nutné posoudit jejich vývoj v čase. K posouzení jater může v tomto případě stačit i ultrazvukové vyšetření Zvýšení jaterních testů může mít vícero příčin. Z mého pohledu se nemusí nutně jednat o rakovinu,neznám ale další souvislosti.

Odpovídá lékař:

MUDr. Philip Waka Njeka

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Oblastní nemocnice Příbram

Dobrý den paní Moniko, děkuji za Váš dotaz. Jak zmíněno praktickým lékařem, zvýšeny jaterní testy se mohou souviset s nově nasazeným lékem. Nemám k dispozici současných hodnot jaterních testů, ale pokud jste měla normální hodnoty v lednu a momentálně jsou zvýšeny pouze o 1/3 (ALT, GGT) tak nepovažuji to za významné změny. S odstupem je vhodné kontrolovat jaterní testy cca za měsíc.
Co se týká nádoru, nevím o jakém, ale zatím dle Vaše anamnézy CT břicha z ledna kromě chronické změny na slepém střevu, nic jiného nebylo patrné. Vyšetření na plicní včetně CT angiografie kvůli vykašlávání krve též neprokázalo nic špatného na plicích. Pokud máte nějaké změny zdravotního stavu, doporučuji vyšetření u praktického lékaře.
Hezký den Vám přeji.
Dr. Njeka

Odpovídá lékař:

MUDr. Philip Waka Njeka

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Oblastní nemocnice Příbram

Dobrý den paní Moniko, děkuji za zpětnou vazbu. Chápu Vás, že máte obavu z operace. Je to úplně normální reakce. Každý prožívá stres jinak. Přejí Vám brzké uzdravení.

Dr. Njeka

Související dotazy

Náhodně zvýšené jaterní testy
Pane doktore, chtěla bych se zeptat.Nedávno mi náhodně...
Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor....
CMV a zvýšené jaterní testy
Mam dlouhodobe - minimalne rok, zvysene jaterni enzymy...
Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, moje čtyřletá dcera měla 5 dní horečky spojené...
Vyšší jaterní testy
Dobrý den potřeboval bych radu vůbec nepiji a byl...
Zvýšené jaterní testy u batolete
Dobrý den, chtěla bych se informovat.. Syn(2,5r)...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšené jaterní testy

Dobry vecer. Po vysetreni krve mam vyssi Alt 1.00 a Ast 1,25. A jeste trochu...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, asi 4 roky mám zvýšené jaterní testy. Nález se odhalil náhodně při...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, moje čtyřletá dcera měla 5 dní horečky spojené s červenou vyrážkou,...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, mám dlouhodobě zvýšené jaterní testy GGT 4,36, ostatní testy jsou...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, dnes jsem byla na vyšetření krve, kvůli přijetí na VŠ. Vše jsem...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, nedávno mi byly prováděny jaterní testy a měl jsem dvojnásobně zvýšený...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den už měsíc a půl mam bolesti v pravém podžebří, prvně to začalo s bolesti...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, na konci července byla příteli (27 let) diagnostikována ulcerozní...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den. Před třemi měsíci jsem byla na odběru krve, kde bylo vše v pořádku,...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, mám zvýšené jaterní testy, pravděpodobně po přechozené mononukleoze...

Zvýšené jaterní testy

Velmi Vám, paní Prchlíková, děkuji za obsáhlou odpověď. Ráda bych Vám ještě...

ZVÝŠENÉ JATERNÍ TESTY

Dobrý den,mám syna 15-ti letého,v 10-ti letech mu zjistili nulovou imunitu,jeho...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, před týdnem jsem byla na vstupní prohlídce do zaměstnání, kde mi...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, jsem aktivní sportovec doposud bez zdravotních problému, byl jsem...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, manžel byl na jaterních testech. Má zvýšené následující hodnoty:...

Zvýšené jaterní testy

<p>dobry den pan doktor mi nasel v krvi jaterni testy zvysene beru leky alkohol...

Zvýšené jaterní testy

Dobry den mam dotaz byla jsem na prev.prohlidce a ko me zjistili jaterni testy...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, již delší dobu mám zvýšené jaterní testy AST 1.20, ALT 8.04 GGT 0,24....

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor....včera se mi dostaly výsledky...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, pane doktore. Měl bych na Vás dotaz. Je mi 19 let, nedávno jsem si...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mám občasné výstupy krevního tlaku

Príjemný dobrý deň, chcela by som sa poradiť s nasledovným zdravotným problémom:...

Velké bolesti hlavy

Dobrý den mám velké bolesti hlavy 3krát do týdne,hučení v uších mžitky před...

Poslední dobou se mi dost často stává, že při sexu trochu špiním

Dobrý den, poslední dobou se mi dost často stává, že při sexu trochu špiním....

Mám občasné bolesti břicha a hlavy nebo průjem

1-3x za týden mám bolesti břicha, někdy k tomu i průjem a bolest hlavy. Když...

Bolestivá uzlina na žebru

Dobrý den, asi 5 dni zpátky jsem nasla pohyblivou uzlinku na pravem zebru v...

Mám občas lehké brnění na prstech a nohou z dlouhého sezení v práci či doma

dobrý den, mám občas lehké brnění na prstech a nohou z dlouhého sezení v práci...

Flíčky na kůži

Dobrý den , už asi posledních 6 let si všímám že se mi dělají tak 2x do roka...

Bílý prst pod náplastí

Dobrý den, v práci jsem jsi uříznul asi 5 milimetru na 5 milimetrů polštářek...

Zánět prstu

Dobrý den, včera mi začal červenat prst z ničeho nic po práci kdy jsem sbírala...

Centrum vitality

Dobrý den,byli jsme s manželkou osloveni lidmi z výše uvedeného centra pro zdravý...

Bouličky pod kůží po celém těle

Dobrý den, je mi 15 let a dnes jsem si nahmatal pod kůží takové bouličky (zhruba...

Kauda pankreatu


Operace sinus pilonidalis

Dobrý den, Měla jsem sinus pilonadis. Během uplynulého roku byla cysta aktivní...

Dlouhodobé bolesti pod kolenem zezadu na vnější straněstraně,

Dobrý den, mám dlouhodobé problémy s píchavou až řezavou bolestí pod kolenem...

Mám občas knedlík v krku a pocit zahlenění.

Dobrý den, Od roku 2019 mám diagnózu hypofunkce štítné žlázy. Od té doby...

ZIBOR na ředění krve a bulka pod kůží

Dobrý den, jsem po operaci menisku a vazů v koleni a již tak 2 týdny si píchám...

Bulka na palci u nohy

Dobry den asi pred 3mesisci jsemi udelala na leve noze na prave strane u kloubu...

Zimnice, pocity na zvracení, bolest hlavy


Užívání Wobenzymu a Urovaxomu v těhotenství

Dobrý den, trpím častými záněty močových cest a velmi často mívám i kvasinkovou...

Těžké oči, tlak v čele

Dobrý den pane doktore, posledních pár měsíců se potýkám se zvláštním tlakem...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.