Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšení C4 složky komplementu

Imunita Jan 20.5.2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně výsledků matky věk 55 let, obezita BMI 40. Dlouhodobě cca 2 rokem (celkem 3 krevní testy) kde měla zvýšenou sedimentaci (ESR kineticky) kolem 50-65 (lab 2-39), CRP se pohybuje mezi 5-6. Dále ve všech měření měla zvýšené retikulocity 115 (lab max100), dále lymfocyty abs.počet kolem (4-5) a lymfocyty relativně kolem 45-50% (max lab 45), dále 2x měla NRBC relativně 0,1%, reaktivní lymfocyty kolem 8%, cholesterol zvýšený a glukoza lehce (5,5-6). Nyní jsme udělali krevní test nový a krevní obraz je v pořádku včetně sedimentace která je v normě, nově jsme udělali ještě navíc C3 a C4 complement - C4 je lehce zvýšený 0,47 (lab 0,12-0,36) a CIG PEG - IgG - 136 abs.j. (lab 0-90). ELFO je v pořádku.
Je možné, aby když 3 testy v průběhu 2 let byly hodnoty vždy zvýšené KO, sedimentace a CRP a najednou je v pořádku ? A co může znamenat když je C3 v normě, C4 zvýšené a CIG PEG IgG zvýšené ? může se jednat i vzhledem k předchozím výchylkám o nějakou autoimunitní "skrytou" chorobu ? Nebo zda může takto zvýšená hodnota u C4 a CIG PEG , normální ? Děkuji za info

Odpovídá lékař:

Dobrý den Jane,

ano je možné, že se krevní obraz i sedimentace upraví. Diferenciální počet leukocytů je vždy potřeba hodnotit v rámci celého krevního obrazu a k tomu znát klinický kontext. Samotná hodnota jako taková o ničem nevypovídá. Zvýšené retikulocyty jsou známkou zvýšené tvorby červených krvinek - záleží na počtu červených krvinek, hladině hemoglobinu, hladině železa...jestli se krvinky z nějakého důvodu neobnovovaly. Sedimentace je velmi nespecifický ukazatel. Byla zvýšená, ale bez znalosti klinického kontextu, kdy a proč byla odebírána, se k hodnocení vyjádřit nelze. Pokud se upravila, pak pravděpodobně příčina jejího zvýšení pominula. Nemyslím, že by se jednalo o autoimunitní onemocnění. Navíc je v normě ELFO.
Ohledně komplementu opět, není mi jasné, z jakého důvodu bylo vyšetření děláno, co se od něj očekávalo. Z toho důvodu je interpretace pouhého výsledku obtížná. Pátralo se po autoimunitním onemocnění? Zvýšení jednoho nebo několika parametrů může být také nespecifické, nebo se může jednat o zachycenou odchylku, která může být v dalším měření normální. Ohledně interpretace výsledku komplementu a IgG protilátek ještě dotaz přepošlu specialistovi z oboru alergologie a imunologie.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MMUNIA spol. s r.o.

Dobrý den, laboratorní nález je potřeba vždy hodnotit celý /ne pouze patologické hodnoty/ a vždy v kontextu s klinickým vyšetřením a anamnézou pacienta. Hodnoty krevního obrazu se mohou měnit měnit během několika dnů, počáteční zvýšení sedimentace může být i sekundárně v důsledku anemie /snížená hodnota hemoglobinu/, což vede k zvýšené tvorbě retikulocytů.
Mírné zvýšení parametrů zánětu může být i u pacientů s obezitou, která je riziková z důvodu právě přítomnosti mikrozánětu v organismu. Po redukce hmotnosti se většinou parametry zánětu /CRP, sedimentace/ zcela upraví do normy.
Hodnoty C3, C4 - jsou složky komplementu - /komplement je nespecifická složka imunity, která pomáhá k rozeznání, označené, likvidaci patogenu/ - mírné zvýšení je zcela přirozené - opět může být přítomnost při stimulaci imunitního systému /zánět, obezita/
CIK cirkulující imunokomplexy antigenu s protilátkou - opět může být být přítomnost při stimulaci imunitního systému
Odchylky jsou minimální, pouze z těchto výsledků , nezlez usuzovat na nějaké konkrétní typ onemocnění,

S pozdravem MUDr.Marcela Vorlíčková

Související dotazy

IVF - gonozomální komplement xx
Dobrý den, můj dotaz spočívá v tom, co znamená výsledek:...
Chondrosa C4
Mám neustálé problémy se zatuhlým krkem, bolí mě páteř,...
Zvýšení libida
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat skrze mužské sexuality....
Zvýšení protilátek
Mám zvýšení protilátek IGE a IGG, mám se tím znepokojovat,
Osteochondrosa C4
Dobrý den pane doktore, prosím moc o vysvětlení a radu...
Zvýšení bazofilů
Dobrý den, chodím pravidelně na kontrolu s cholesterolem....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšení AB/TPO

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co znamená hodnota protilátek AB/TPO 613,00...

Zvýšení ALP

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na možné příčiny zvýšené hodnoty ALP v krvi,...

Zvýšení ALP.

Dobrý den, vloni u syna ( nar. VI/2004) praktický lékař (při přestupu od pediatra)...

Zvýšení ALT

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak závažné je zvýšení hodnoty ALT 0,92(norma...

Zvýšení ALT, steatoza - fibroza jater a léčba kortikoidy

Dobrý den, několik let mám zjištěnu zvýšenou hladinu jaterních testů, konkrétně...

Zvýšení bazofilů

Dobrý den, chodím pravidelně na kontrolu s cholesterolem. Nyní mám bez užívání...

Zvýšení bilirubinu

Dobrý Den již půl roku se léčím s ureaplasma v pochvě beru již 3. Antibiotika...

Zvýšení bilirubinu a odbourávání alkoholu.

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o komentář k hodnotě bilirubinu. Po konzumaci...

Zvýšení bílých krvinek

Dobrý den, obracim se k vám s obavy. Již před týdnem jsem byla hospitalizována...

Zvýšení bílých krvinek a srážlivost krve

Dobrý den, chtěl sem se zeptat, mám vysokou srážlivost krve a zvýšení bílých...

Zvýšení citalopramu v těhotenství

Dobrý den, jsem těhotná a pravidelně užívám citalopram 10 mg na panickou poruchu...

Zvýšení citlivost na varlatech, hoečky, kašel- možná souvislost?

Dobrý den,už delší dobu pociťuju zvětšenou citlivost na varlatech,posledních...

Zvýšení červených krvinek

Dobrý den,chtěla bych se zeptat co znamená zvýšená hladina červených krvinek...

Zvýšení D-dimerů a bolesti kloubů po COVID-19

Dobrý den,jsem deset týdnů po covidu.Nyni před čtrnácti dny dušnost D-dimery...

Zvýšení D-dimerů a fibrinogenu

Dobrý den, pokusím se svůj problém nějak srozumitelně popsat. Přikládám též...

Zvýšení d-dimerů, dušnost

Dobrý den, včera jsem byla PL poslána do nemocnice na vyšetření pro podezření...

Zvýšení dávkování Euthyroxu

Dobrý den je mi 22 let, mám sníženou funkci štítné žlázy, beru na to euthyrox...

Zvýšení dávkování Euthyroxu

Dobrý den. Lečím se už 10 let pro hypothyreosu,beru euthyrox 100,nyní se snažíme...

Zvýšení dávkování Letroxem

Dobrý den,mám dotaz zda není nebezpečné náhlé zvýšení denní dávky Letroxu z...

Zvýšení dávky antidepresiv

Dobry den, 4.6 jsem začala užívat Itakem 10 mg 1 denně. Předepsáno prak. lek....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Neštovice a očkování

Dobrý den vážená paní doktorko/vážený pane doktore, chtěla bych se zeptat. Syn...

Svědivé fleky

Dobrý den, již přes týden mám na rukách,zádech,hrudníku,břiše,červené, svědivé...

Dorsiflex a alkohol

Dobrý den, občas mně píchalo u srdce tak sem zašel za praktickým lékařem. Ten...

Pupínky na lokti

Dobrý den, asi před týdnem jsem na jednom lokti objevila jakoby bradavičky,...

Narušená imunita po porodu

Dobrý den, chodila jsem pět let do práce neustále mezi lidi a nebyla jsem pět...

Zánět zrakového (očního) nervu

Dobry den, chtela bych se zeptat na zanet ocniho nervu... rozpozna to vzdy clovek?...

Zvedání břemen po operaci kýly

dobrý den,jsem po operaci tříselné kýly na pravé straně klasickým řezem a sítkou.6...

Vzadu na jazyku mě vyskákaly, takový jakoby puchýřky

Dobrý den. Prosím vás vzadu na jazyku mě vyskákaly, takový jakoby puchýřky,...

Dorzopatie

Dobrý den, již šestým rokem mě trápí vleklé velké únavy a občasné zvýšené teploty...

Užívání Zaldiaru/Potíže se spánkem

Dobrý den, jsem ležící a tablety Zaldiar beru 3 měsíce. Sice už bolesti nemalm,...

Průjem při užívání Amoksiklavu

Prosím o radu, je to 14 dnů co mi předepsal lékař amoniksiklav a po dvou dnech...

ACC Long v těhotenství

Dobrý den , včera sem se nechtěně napila od přítele acc long v domění že je...

Vřídek

Dobrý den, před 2 dny se mi na horní straně pravého pysku zevnitř udělal větší...

Dorzopatie

Dobrý den, již několik měsíců mám horší necotlivost kůže na stehni pravé nohy,...

Potíže po napití

Dobrý den, mám problém - ani nevím, jak ho popsat. Někdy se mi stává, že se...

Třesavka

Dobrý den, ráda bych získala radu, co s nárazovitou zimnicí. Za poslední...

Blokáda žeber a sekundární panická ataka

Dobrý den, již 6 dnů mám problémy s nádechem (bolí mě přitom žebra a hrudník),...

Dorzopatie

Dobrý den, trápí mě mravenceni nohou konkrétně lýtek, dále záškuby lýtek a pálení...

Hemoroidy a Strachova mast v těhotenství

Dobry den, moje zena je v 31tt a uz nekolik tydnu ma problemy s hemoroidy s...

Ruptura vazů kotníku

Dobrý den, při sportu jsem si poranil kotník. Jedná se o odrazovou nohu. Došlo...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
Představte si prostředí, kde se vždy setkáte s pozorností, kterou očekáváte.
* registrací neměníte svého lékaře.